Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Carența de fier în organism, risc suplimentar în insuficiența cardiacă
Peste 50% din pacienții cu insuficiență cardiacă au și deficit de fier în organism, care poate provoca anemie - un diagnostic asociat frecvent insuficienței cardiace, cu efecte grave asupra bolnavilor. Aceștia se confruntă cu o scădere a performanței la efort, starea de sănătate se degradează vizibil și au nevoie, repetat, de spitalizare pentru fenomene de decompensare cardiacă, existând chiar un risc crescut de mortalitate.
De Ziua Mondială a Carenței de Fier, marcată anual la 26 noiembrie, specialiștii atrag atenția asupra efectelor negative ale deficitului de fier în organism. Cea mai gravă consecință este anemia severă, care, în combinație cu alte afecțiuni, impune spitalizarea. Lipsa de fier provoacă dezechilibre nutriționale, iar în cazuri severe anemii, ce pot lua forme foarte grave dacă nu sunt tratate corespunzător, avertizează vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Rodica Tănăsescu, într-un interviu acordat Mediafax. De multe ori, pacienții nu dau importanță atunci când se simt obosiți sau manifestă lipsă de concentrare și nu semnalează aceste simptome medicului, negândindu-se că ar putea fi vorba despre o boală. Dacă pacientul are însă și o insuficiență cardiacă, apariția anemiei îi agravează problemele cardiovasculare.
Medicii recomandă în astfel de cazuri efectuarea hemogramei și a altor analize specifice. Deficitul de fier trebuie să fie nu numai identificat, dar este absolut necesar să se afle cauzele care l-au determinat, atrage atenția și prof. dr. Daniela Bartoș, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, citată de aceeași sursă.
Cantitatea normală de fier în organism este de 3-5 g. Acest element-cheie pentru metabolism este asimilat din alimentele consumate zilnic. Circa 1-2 mg/zi se absoarbe la nivelul duodenului, o cantitate echivalentă se elimină prin descuamarea celulelor tractului gastro-intestinal, iar la femei o cantitate mică se elimină prin ciclul menstrual.
utriția deficitară, vârsta înaintată, asocierea diabetului zaharat sau a bolii clinice de rinichi, consumul îndelungat de acid acetilsalicilic sau al anticoagulantelor orale, absorbția duodenală deficitară sau retenția de apă sunt principalii factori de risc care duc la deficitul de fier în cazurile de insuficiență cardiacă.
Mijloacele terapeutice sunt complexe și în funcție de pacient. În cazurile de anemie severă se fac transfuzii sanguine, aceasta nefiind o opțiune de tratament cronic. O altă opțiune de tratament este terapia cu preparate cu fier administrate intravenos, după care pacienții prezintă o îmbunătățire a capacității de efort, scade numărul spitalizărilor pentru probleme cardiovasculare recurente și se reduce riscul de mortalitate cardiovasculară.
Deși preparatele orale cu fier sunt foarte populare și oamenii obișnuiesc să ia astfel de suplimente fără a consulta medicul, studiile arată că utilizarea lor de către pacienții cu insuficiență cardiacă nu ajută la îmbunătățirea capacității lor de efort și nici nu ameliorează simptomele insuficienței cardiace. În plus, fierul oral este slab tolerat de către pacienți, fiind însoțit de reacții adverse la circa 60% dintre ei, motiv pentru care nu este recomandat celor cu insuficiență cardiacă.
Fierul este elementul-cheie în buna funcționare a organismului. El joacă un rol important în producerea globulelor roșii, esențiale pentru transportul oxigenului și substanțelor nutritive în organism.