Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Carnea şi laptele, cel mai frecvent implicate în toxiinfecţii alimentare

Carnea şi laptele, cel mai frecvent implicate în toxiinfecţii alimentare

Un articol de: Roxana Pricop - 24 Iunie 2009

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli infecţioase acute, cauzate de ingestia alimentelor care conţin germeni patogeni sau toxine ale acestora. Căldura din timpul verii reprezintă o condiţie ideală pentru dezvoltarea rapidă a germenilor în produsele alimentare, mai ales atunci când acestea sunt depozitate şi manipulate necorespunzător.

Contaminarea alimentelor se poate produce în orice etapă, fie atunci când sunt procesate, fie când sunt transportate de la producător către frigiderul nostru. Germenii care dau cel mai des toxiinfecţiile alimentare sunt reprezentaţi de enterobacteriile care aparţin genului Salmonella (60-70% din cazuri), dar şi de alte bacterii care aparţin genurilor Shigella, Yersinia, Campylobacter. Se poate întâmpla ca alimentele să fie contaminate şi cu toxina bacteriei Staphylococcus aureus (20-30% din cazuri), toxina care acţionează asupra intestinului şi care poate ajunge în alimente de la nivelul unei leziuni (panariţiu) de pe mâna bucătarului.

Alimentele frecvent implicate în producerea toxiinfecţiilor alimentare sunt ouăle şi preparatele din ouă (maioneză, creme, prăjituri), laptele şi preparatele din lapte, carnea şi preparatele din carne. Aceste alimente sunt bogate în substanţe nutritive, în special proteine, compuşi necesari multiplicării bacteriilor patogene.

Semnele unei toxiinfecţii alimentare sunt destul de acute şi debutează cam la 10 ore după ingestia alimentului, cu diaree, vărsături, greaţă, durere abdominală sub formă de crampe.

Debutul bolii depinde de fiecare germene în parte, iar severitatea şi manifestările clinice depind atât de natura microorganismului, de virulenţa acestuia, cât şi de constituţia immunologică şi vârsta persoanei infectate. Cei mai afectaţi sunt copiii, bătrânii şi persoanele imunocompromise, la care formele uşoare ale infecţiei pot fi chiar fatale.

Având în vedere severitatatea acestor toxiinfecţii, se impun unele măsuri de precauţie atunci când cumpărăm produse alimentare. Trebuie să evităm cumpărarea produselor de la vânzătorii ambulanţi din pieţe sau de pe marginea drumului. De asemenea, înainte de cumpărarea oricărui produs, trebuie verificată eticheta, pentru a vedea data expirării, mai ales în cazul ouălor, cărnii şi laptelui. Totodată, păstrarea alimentelor la rece este obligatorie, procesarea lor termică potrivită fiind esenţială.

Atunci când există suspiciunea unei toxiinfecţii alimentare, voma şi diareea nu se opresc prin medicamente antiemetice sau antidiareice, deoarece, în acest fel, este înlăturată sursa de contaminare din organism. Însă, dacă acestea sunt severe şi prelungite, se urmăreşte rehidratarea organismului, iar mersul la medic este, de cele mai multe ori, condiţie obligatorie.

Medicina naturistă a găsit, ca de obicei, remedii şi pentru toxiinfecţiile alimentare. Astfel, în cazul suspiciunii unei astfel de infecţii, se recomandă infuzii din: anason, cuişoare, ghimbir, mentă, muşeţel, orez, soc. Pe lângă acestea, foarte benefică pentru refacerea mucoasei intestinale, dar şi pentru remineralizarea organismului este argila, care poate fi folosită în mai multe cure.