Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Cartoful dulce, cea mai bună sursă de vitamina A
Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase nutritive și delicioase, numărându‑se printre cele mai bune surse de vitamina A. Conțin, de asemenea, vitamina B5, riboflavină, niacină, tiamină și carotenoizi, datorită culorii lor portocalii naturale. Prin conținutul de nutrienți au și multe beneficii medicinale, proprietăți antiinflamatorii, antidiabetice și anticancerigene.
Deficitul de vitamina A este o problemă serioasă de sănătate, cu urmări ce includ scăderea rezistenței la boli infecțioase, creșterea morbidității infecțioase, uscarea ochilor, precum și o mortalitate crescută atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru cele care alăptează.
Cartofii dulci reprezintă o sursă extrem de importantă de vitamina A, deoarece conțin niveluri ridicate de beta‑caroten. Beta‑carotenul este transformat în vitamina A în ficatul noastru, fiecare moleculă de beta‑caroten producând două molecule de vitamina A.
Grație indicelui lor glicemic, cartofii dulci pot minimiza apariția rezistenței la insulină și a nivelurilor scăzute de zahăr din sânge, precum și a glicemiei ridicate la persoanele care suferă de diabet. Indicele glicemic relativ scăzut înseamnă că, atunci când se consumă cartofi dulci, se eliberează zahăr în fluxul sanguin lent, ceea ce ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, în special la persoanele cu diabet zaharat tip I și tip II.
Cartofii dulci conțin o cantitate semnificativă de magneziu, mineral esențial pentru funcționarea normală a organismului. Unul dintre cele mai importante beneficii ale magneziului este că ajută la reducerea stresului și anxietății. O creștere a deficitului de magneziu în dietele moderne a determinat o creștere semnificativă a cazurilor de depresie raportate în întreaga lume. Deficitul de magneziu și depresia sunt legate, deoarece ambele prezintă răspunsuri imunitare, mediate de celule și inflamații la nivelul întregului corp.
Pe lângă conținutul bogat în vitamine, cartofii dulci au o concentrație mare de colină, nutrient ce ajută la reducerea inflamației din organism. Extractele din cartoful dulce violet conțin antocianine esențiale în reducerea și prevenirea inflamației în celulele canceroase de colon, precum și în reducerea proliferării celulare în celule canceroase specifice. Variația mov a cartofului dulce are elemente care sunt capabile să inhibe dezvoltarea cancerului (de sân, gastric și de colon), prin inducerea morții celulelor canceroase.
Extractele din diferite părți ale cartofului dulce pot induce și moartea celulelor canceroase de prostată, împiedicând proliferarea acestora. Prezența carotenoidelor, cum ar fi beta‑carotenul, în cartofii dulci are efect semnificativ de reducere a riscului de cancer de prostată la bărbați.
Nivelul ridicat de polifenoli din extractele de frunze de cartof dulce previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Nivelurile ridicate de antocianină din cartoful dulce cu miez purpuriu contribuie la reducerea riscurilor de a face boală coronariană. Cartofii dulci ajută la controlul tensiunii arteriale, deoarece sunt legume bogate atât în magneziu, cât și în potasiu. Un aport mai mare de potasiu are ca rezultat scăderea tensiunii arteriale și, prin urmare, reducerea riscului de accident vascular cerebral sau afecțiuni coronariene.
Cartoful dulce are și un anumit nivel de activitate antimicrobiană, în sensul că extractul din frunze are proprietăți antimicrobiene, fiind utile în combaterea pneumoniei.
Cartofii dulci conțin cantități mari de fibre, cunoscute pentru îmbunătățirea sănătății intestinului, precum și pentru digestie. Multe laxative utilizate astăzi sunt obținute din fibre, ceea ce înseamnă că un consum de cartofi dulci poate crește aportul de fibre necesare pentru o digestie adecvată. Pectina din cartoful dulce este eficientă pentru scăderea în greutate.
Dar beneficiul esențial al consumului de cartof dulce este îmbunătățirea memoriei, grație proprietăților antioxidante ale antocianinelor.