Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Castravetele mexican, şi în bucătăria românească
Cucamelonul sau castravetele mexican aparține familiei Curcubitacee şi este fructul-legumă care combină beneficiile castravetelui cu cele ale unei citrice. Arată ca un minipepene roșu, motiv pentru care, în România, i se spune castrapepene. Cu gust ușor citric, este o combinație subtilă de castravete și limetă. Se cultivă în general în Mexic și în America Centrală, însă este plantat și în România, de către agricultori privaţi.
Castravetele mexican poate fi consumat ca atare, asemenea fructelor, sau poate fi introdus în salate, deserturi, sucuri sau conservat, prin murare. Totodată, poate fi gătit la tigaie și servit alături de legume, precum roșii, ardei etc.
Castrapepenele este folosit inclusiv la decorarea cocteilurilor de vară. Se poate consuma cu tot cu coajă, deoarece este moale și plină de vitamine. Conține antioxidanți unici, beta-caroten, alfa-caroten, vitamina C, vitamina A, potasiu, vitamina K, licopen etc. Ajută la îmbunătățirea sănătății inimii, stimulează scăderea în greutate, păstrează țesuturile și organele corpului sănătoase, întârzie procesul de îmbătrânire, ajută la scăderea colesterolului.
Rețete
Salată proteică cu pesto verde şi castrapepene
Ingrediente: 100 g linte verde fiartă, 100 g grâu spelta fiert, 100 g cucamelon, 100 g rucola, 50 g kale, 50 g migdale crude zdrobite, 3-4 linguri de pesto verde din busuioc, suc de lămâie după gust, 3-4 linguri ulei de măsline și sare după gust. Preparare: Într-un bol se pun frunzele de rucola, se adaugă grâul, lintea și se amestecă; se pun, apoi, cucamelonul întreg sau tăiat în două, kale, migdalele zdrobite, pestoul de busuioc, sucul de lămâie, uleiul de măsline și sare după gust. Se amestecă toate la un loc, apoi se poate servi. Se poate asezona cu pătrunjel proaspăt tocat.
Salată de castrapepene cu brânză feta
Ingrediente: 1 kg cucamelon, 400 g brânză feta, nuci, semințe de pin, migdale mărunțite, măsline negre fără sâmburi, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 2 linguri de oțet de mere, 2-3 linguri de ulei de măsline, sare și piper după gust. Preparare: Se spală cucamelonii, apoi se taie pe jumătăți și se pun într-un castron, după care se adaugă brânza feta tăiată cubulețe, măslinele tăiate fâșii, pătrunjelul verde tocat mărunt și se amestecă bine; se adaugă amestecul de semințe, se prepară sosul din ulei de măsline, oțet și sare și se toarnă peste salată; se amestecă și se lasă la rece timp de 30 de minute, apoi se poate servi.