Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Castravetele mexican, şi în bucătăria românească

Castravetele mexican, şi în bucătăria românească

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 04 Iul, 2022

Cucamelonul sau castra­vetele mexican aparține familiei Curcubitacee şi este fructul-legumă care combină beneficiile castravetelui cu cele ale unei citrice. Arată ca un minipepene roșu, motiv pentru care, în România, i se spune castrapepene. Cu gust ușor citric, este o com­binație subtilă de castravete și limetă. Se cultivă în general în Mexic și în America Centrală, însă este plantat și în România, de către agricultori privaţi.

Castravetele mexican poate fi consumat ca atare, asemenea fructelor, sau poate fi introdus în salate, deserturi, sucuri sau conservat, prin murare. Totodată, poate fi gătit la tigaie și servit alături de legume, precum roșii, ardei etc.

Castrapepenele este folosit inclusiv la decorarea cocteilurilor de vară. Se poate consuma cu tot cu coajă, deoarece este moale și plină de vitamine. Conține antioxidanți unici, beta-caroten, alfa-caroten, vitamina C, vitamina A, potasiu, vitamina K, licopen etc. Ajută la îmbunătățirea sănătății inimii, stimulează scăderea în greutate, păstrează țesuturile și organele corpului sănătoase, întârzie procesul de îmbătrânire, ajută la scăderea colesterolului.

Rețete

Salată proteică cu pesto verde şi castrapepene

Ingrediente: 100 g linte verde fiartă, 100 g grâu spelta fiert, 100 g cucamelon, 100 g rucola, 50 g kale, 50 g migdale crude zdrobite, 3-4 linguri de pesto verde din busuioc, suc de lămâie după gust, 3-4 linguri ulei de măsline și sare după gust. Preparare: Într-un bol se pun frunzele de rucola, se adaugă grâul, lintea și se amestecă; se pun, apoi, cucamelonul întreg sau tăiat în două, kale, migdalele zdrobite, pestoul de busuioc, sucul de lămâie, uleiul de măsline și sare după gust. Se amestecă toate la un loc, apoi se poate servi. Se poate asezona cu pătrunjel proaspăt tocat.

Salată de castrapepene cu brânză feta

Ingrediente: 1 kg cucamelon, 400 g brânză feta, nuci, semințe de pin, migdale mărunțite, măsline negre fără sâmburi, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 2 linguri de oțet de mere, 2-3 linguri de ulei de măs­line, sare și piper după gust. Preparare: Se spală cucamelonii, apoi se taie pe jumătăți și se pun într-un castron, după care se adaugă brânza feta tăiată cubulețe, măslinele tăiate fâșii, pătrunjelul verde tocat mărunt și se amestecă bine; se adaugă amestecul de se­mințe, se prepară sosul din ulei de măsline, oțet și sare și se toarnă peste salată; se amestecă și se lasă la rece timp de 30 de minute, apoi se poate servi.