Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cataracta și problemele cardiace
Cataracta poate fi asociată unui risc crescut de deces cauzat de probleme cardiovasculare, este concluzia unei echipe de experți ai Centrului pentru cercetări oftalmologice din cadrul Universităţii din Melbourne. Nu înseamnă, însă, că această afecțiune oftalmologică ar cauza în vreun fel probleme cardiace, ci poate reprezenta mai degrabă un indicator important al stării de sănătate, subliniază autorii studiului, prezentat recent în publicația de specialitate „British Journal of Ophthalmology”.
Cataracta provoacă scăderea progresivă a vederii, ca urmare a reducerii transparenței cristalinului. Fumatul și o serie de afecțiuni medicale, cum sunt hipertensiunea arterială sau diabetul, sunt asociate cu un risc mai mare de apariție a acestei afecțiuni degenerative a cristalinului, dar și cu o mortalitate mai mare din cauze cardiovasculare. Aceasta ar putea indica existența unei legături între cataractă şi bolile de inimă, afirmă medicul oftalmolog american Matthew Gorski, de la Centrul Northwell Health in Great Neck, din New York, citat de revista americană „Healthday”. În opinia doctorului Gorski, care nu a participat la realizarea acestui studiu, concluziile cercetătorilor de la Universitatea din Melbourne subliniază importanța unor controale oftalmologice periodice, mai ales peste o anumită vârstă și dacă pacientul are anumite afecțiuni medicale.
Autorii studiului au analizat datele a circa 15.000 de pacienți americani cu vârste de peste 40 de ani, din care mai mult de 2.000 (9,6 la sută) au trecut printr-o operație de cataractă. Raportat la o serie de factori socio-economici și medicali, s-a constatat un risc de deces cu 36 la sută mai mare din cauza bolilor de inimă în cazul pacienților care suferiseră o operație de cataractă.
Odată cu înaintarea în vârstă, apar anumite dezechilibre în procesele oxidative care au loc la nivel celular, organismul nemaifiind suficient de protejat împotriva așa-numitului stres oxidativ. Practic, antioxidanții nu mai reușesc să anihileze efectul distructiv la nivel celular al radicalilor liberi produși în mod natural în cursul unor procese metabolice sau fiziologice sau care ajung în corp din cauza poluării ori în urma anumitor tratamente. Stresul oxidativ apare odată cu înaintarea în vârstă și contribuie la formarea cataractei, dar și la îngustarea arterelor, ceea ce crește și riscul de deces din cauza unor afecțiuni cardiovasculare.
Potrivit cercetătorilor australieni, pacienții cu cataractă ar fi mai predispuși și la stări de depresie, chiar și după ce s-au operat de cataractă și nu se mai confruntă cu problemele specifice acestei afecțiuni oftalmologice, iar pacienții cu depresie sunt mai predispuși la afecțiuni cardiace și, implicit, au un risc mai mare de deces.
Un alt oftalmolog american citat de publicația „Healthday”, Mark Fromer, de la Lenox Hill Hospital din New York, subliniază că nu este un lucru neobișnuit ca pacienții cu cataractă să sufere și de alte afecțiuni, mai ales că mulți dintre ei au vârste înaintate. Se constată însă, acum, că persoane din ce în ce mai tinere au nevoie de operație de cataractă, comparativ cu câteva decenii în urmă. Totuşi, în zilele noastre, acești pacienți trăiesc mai mulți ani după o operație de cataractă, comparativ cu generațiile anterioare. Pentru că operația le redă vederea, ei se pot bucura de o viață normală și evită, astfel, accidentele la care ar fi expuși din cauza vederii slabe și în care s-ar putea răni sau chiar pierde viața, explică medicul Mark Fromer. (I.M.)