Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Câteva reţete pe bază de afin recomandate în afecţiunile pielii
Preparatele din afin au bune efecte în tratamentul aftelor, arsurilor, rănilor, eczemelor, cuperozei, ulceraţiilor sângerânde ale pielii. Iată câteva recomandări:
- infuzie sau decoct din trei linguriţe frunze uscate la 500 ml apă; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte cu zaharină şi se beau două ceaiuri călduţe pe zi, cu 30 minute înainte de mesele principale, de către bolnavii de diabet zaharat complicat cu afecţiuni dermatologice, ulcer gastric (provocat de stres, alcooluri tari, oţet sau medicamente), tuse, infecţii renale şi la menţinerea supleţii tonusului vaselor sanguine.
- decoct concentrat din 50 g frunze uscate la un litru de apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 15 minute, se strecoară şi se foloseşte sub formă de gargară în afecţiunile bucale (stomatite, afte, faringite) sau sub formă de comprese în arsuri, eczeme, hemoroizi, cuperoză şi inflamaţii ale ochilor.
- infuzie din trei linguriţe fructe uscate la 500 ml apă clocotită, la care se pot adăuga frunze de mentă, flori de muşeţel şi coajă de stejar; se bea întreaga cantitate neîndulcită şi fracţionată în trei reprize.
- decoct concentrat din două linguri fructe zdrobite la 400 ml apă rece, care se fierbe 30 minute la foc moderat; se bea întreaga cantitate fracţionată în trei reprize pe zi (contra diareei şi dizenteriei) sau se foloseşte sub formă de gargară în inflamaţii ale mucoasei bucale (faringite, stomatite, afte). În uz extern se foloseşte sub formă de cataplasme pe eczeme şi răni hemoragice sau comprese pe inflamaţii hemoroidale.
- decoct cu amestec de plante: 30 g fructe uscate, 10 g frunze de mure de pădure, 10 g frunze de urzică, 10 g teci de fasole, 10 g caprifoi; se ia o lingură de amestec la 250 ml apă şi se lasă la macerat 8 ore. Apoi se fierbe până dă în clocot şi se consumă cu 30 de minute înainte de masă.