Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Câteva sfaturi pentru dieta bolnavilor cu dischinezie biliară

Câteva sfaturi pentru dieta bolnavilor cu dischinezie biliară

Data: 04 Mai 2014

În regimul alimentar al acestor bolnavi se recomandă o hrană dietetică, repartizată în patru-cinci mese mici pe zi, complete cantitativ şi calitativ.

Alimentele permise cuprind, mai întâi, produse lactate (iaurt, lapte bătut, lapte smântânit, brânzeturi nefermentate, brânză de vaci, lapte cu cafea de cicoare), legume verzi (fasole verde, cartofi, morcov, dovlecei, spanac, salată verde, vinete, tomate). Se mai poate consuma carne fiartă (pasăre, viţel, peşte slab). Dintre făinoase sunt admise grişul, orezul, macaroanele, fideaua, tăiţeii, arpacaşul, fulgii de ovăz, biscuiţii. La dischinezia hipotonă se mai adaugă sucul de ridichi negre cu miere de albine, care favorizează evacuarea bilei.

Ca desert se pot consuma prăjituri uscate, tarte cu fructe, plăcinte cu mere sau brânză, fructe crude (mere, pere, prune, struguri, pepeni, zmeură), apoi compoturi, dulceţuri, marmelade, miere de albine.

Se exclud alimentele prăjite în untură, conserve de carne sau peşte, mezeluri, carne grasă de porc, raţă, gâscă, fripturi la grătar, brânzeturi fermentate, alimente bogate în celuloză grosieră, fructe oleaginoase (seminţe), produse de patiserie, condimente iuţi, alcool.