Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cauze şi simptome ale accidentelor vasculare cerebrale
Statisticile arată că, după vârsta de 65 de ani, o persoană din patru suferă din cauza unui accident vascular cerebral. Accidentele vasculare cerebrale reprezintă una dintre principalele cauze de deces, atât în România, cât şi în lume. Majoritatea persoanelor supravieţuiesc unui accident vascular cerebral, dar rămân cu deficienţe motorii mai mult sau mai puţin severe.
Sub numele de accident vascular cerebral sunt cunoscute tulburările care apar atunci când este blocată circulaţia sângelui spre creier, iar celulele nervoase ale acestuia suferă din cauza lipsei de oxigen şi de substanţe nutritive. Ca urmare a întreruperii irigării cu sânge la nivelul creierului, funcţionarea neuronală este alterată sau compromisă definitiv. Din această cauză, în cazul unui accident vascular cerebral este necesară intervenţia medicală de urgenţă. Cu cât este mai mare durata de timp în care o persoană cu un accident vascular cerebral rămâne netratată, cu atât mai mari vor fi leziunile. Principalele simptome ale accidentului vascular cerebral sunt senzaţia de slăbiciune sau paralizie la nivelul feţei, a unui braţ sau picior (pe o singură parte a corpului). Pot să mai apară deficienţă bruscă de coordonare a mişcărilor la nivelul membrelor, pierderea bruscă a vederii sau vederea dublă, dificultatea de vorbire sau de înţelegere a celorlalţi, instalarea bruscă a unei stări severe de ameţeală, pierderea echilibrului şi apariţia cefaleei severe (durere puternică de cap). În cursul primelor două zile după debutul unui accident vascular cerebral, simptomele pot progresa sau se pot modifica, situaţie care poartă numele de atac cerebral în evoluţie. Din momentul în care nu se mai produce nici o agravare a simptomatologiei, situaţia este considerată un atac cerebral constituit. Există situaţii în care simptomatologia asemănătoare cu a accidentului vascular cerebral durează puţin (de obicei, mai puţin de o oră) şi nu lasă sechele fizice sau cognitive permanente, ceea ce poate indica apariţia unui atac vascular cerebral ischemic tranzitoriu. Reducerea efectelor imediate ale accidentului vascular cerebral se realizează, la ora actuală, prin administrarea de medicamente cu efect neuroprotector. Succesul terapeutic depinde de promptitudinea instituirii acestui tratament medicamentos. Există şi alte terapii care au drept scop reducerea gradului de handicap datorat accidentului vascular cerebral. Astfel, utilizarea stimulării electromagnetice sau fizioterapia intensivă s-au dovedit a aduce un beneficiu.