Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Cauzele apariţiei otalgiilor
Termenul de „otalgie“ se referă la durerea urechii cu mecanism reflex, produsă de o cauză aflată la distanţă de aparatul auditiv, deosebindu-se astfel de „otodinie“, care traduce o durere a urechii provocată de un traumatism, afecţiune inflamatorie sau tumorală a urechii, şi de „otonevralgie“, care înseamnă o durere nevralgică a urechii provocată de o leziune a filetelor nervoase ce asigură inervaţia urechii.
Durerea la nivelul urechii poate fi cauzată de afecţiuni ale aparatului auditiv sau de o serie de afecţiuni ale unor organe şi structuri aflate în vecinătatea urechii. Pornind de la aceste precizări, statisticile arată că otalgia este prezenţa în peste 50% din cazurile de durere a urechii, aspect foarte important de reţinut, deoarece practica medicală arată că multe din cazurile pacienţilor cu durere resimţită la nivel auricular sunt catalogate drept „otită“ şi tratată ca atare, lucru ce ar putea fi evitat printr-un examen otoscopic şi otomicroscopic efectuat de o persoană avizată, în speţă de către medicul ORL-ist. Cele mai frecvente cauze ale otalgiei sunt cele orofaciale, în primul rând dentare, gingivale, artrita temporo-mandibulară, urmate de parotiditele acute şi litiaza salivară. În cazul carcinomului cu localizare în cavitatea bucală, otalgia este severă, traduce un stadiu avansat şi reprezintă un element de prognostic rezervat. Cauzele faringiene ale otalgiei pot fi: inflamatorii (faringită şi amigdalită acută, flegmonul periamigdalian, abcesul retrofaringian), chistul de retenţie amigdalian, corpii straini oro-faringieni, status postamigdalectomie sau adenoidectomie (intervenţiile chirurgicale de scoatere a amigdalelor şi vegetaţiilor adenoide, pacientul trebuind avizat în acest scop după aceste intervenţii chirurgicale), patologia tumorală a bazei limbii, a amigdalei palatine sau a nazofaringelui. Patologia laringiană tumorală (în special cancerul supraglotic) determină otalgie profundă şi constantă. Alte cauze responsabile de otalgie la acest nivel sunt reprezentate de laringite, pericondrite, artrita articulaţiei crico-aritenoidiene, ulcerul de contact. La nivel cervical, otalgia poate fi determinată de inflamaţii ale ganglionilor din spatele urechii, traumatisme ale gâtului, inflamaţii la acest nivel, carotodinie, artrite, radiculopatii, cervicartroze. Identificarea acestor cauze, în vederea stabilirii unei terapii adecvate, presupune o discuţie detaliată medic-pacient, examen complet ORL al capului şi gâtului, completate de investigaţii paraclinice (laborator, radiologie) şi o colaborare interdisciplinară cu medicii neurologi, gastroenterologi, endocrinologi, cardiologi.