Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cauzele şi simptomele intoleranței la lactoză

Cauzele şi simptomele intoleranței la lactoză

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 02 Aprilie 2021

Laptele, un aliment indispensabil din prima zi de viață, poate deveni nociv pentru persoanele care dezvoltă intoleranță la lactoză, ca urmare a incapacităţii  organismului de a digera alimente ce conțin lactoză, adică zaharurile prezente în lapte și alte produse. Acest lucru se întâmplă din cauza deficitului de lactază, o enzimă produsă în intestinul subțire, care ajută la digestia lactozei, după cum afirmă specialiştii. 

Intoleranța la lactoză nu este o afecțiune gravă, dar simptomele sunt destul de supărătoare - greață, balonare, diaree, crampe abdominale, şi pot să apară la cel mult două ore de la consumul unui aliment cu lactoză. Există o mare variabilitate a simptomelor printre pacienţii cu intoleranţă la lactoză, influenţată de aportul de grăsimi ingerate odată cu alimentele ce conţin lactoză, de timpul de evacuare a stomacului, de sensibilitatea individuală la distensia intestinului, de tranzitul intestinal şi de adaptarea florei intestinale, care poate reduce incidenţa şi severitatea simptomelor, explică medicul gastroenterolog Simona Grigoruţă pe edu.reginamaria.ro.

Cauzele pot fi de natură genetică, însă adesea această problemă alimentară survine odată cu înaintarea în vârstă sau ca efect al unor afec­țiuni precum gastroenterocolita sau boala celiacă. Simptomele pot fi ameliorate alegând cu atenţie alimentele și evitând pe cât posibil produsele lactate şi pe cele care conțin lactoză. Este important pentru cei care se știu cu această problemă să citească cu atenție etichetele produselor. 

Pe de altă parte, este ştiut faptul că laptele și produsele lactate sunt bogate în calciu, element mineral esenţial pentru organism, mai ales pentru sănătatea oaselor. Cei care intenţionează să elimine lactatele din dietă, ar trebui mai întâi să ceară un sfat medical pentru a nu risca producerea unor dezechilibre în funcţionarea organismului. În cazul apa­riției unor simptome digestive asociate consumului de lapte, doar medicul gastroenterolog poate confirma sau infirma suspiciunea de intole­ranță la lactoză. (I. M.)