Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cauzele şi simptomele intoleranței la lactoză
Laptele, un aliment indispensabil din prima zi de viață, poate deveni nociv pentru persoanele care dezvoltă intoleranță la lactoză, ca urmare a incapacităţii organismului de a digera alimente ce conțin lactoză, adică zaharurile prezente în lapte și alte produse. Acest lucru se întâmplă din cauza deficitului de lactază, o enzimă produsă în intestinul subțire, care ajută la digestia lactozei, după cum afirmă specialiştii.
Intoleranța la lactoză nu este o afecțiune gravă, dar simptomele sunt destul de supărătoare - greață, balonare, diaree, crampe abdominale, şi pot să apară la cel mult două ore de la consumul unui aliment cu lactoză. Există o mare variabilitate a simptomelor printre pacienţii cu intoleranţă la lactoză, influenţată de aportul de grăsimi ingerate odată cu alimentele ce conţin lactoză, de timpul de evacuare a stomacului, de sensibilitatea individuală la distensia intestinului, de tranzitul intestinal şi de adaptarea florei intestinale, care poate reduce incidenţa şi severitatea simptomelor, explică medicul gastroenterolog Simona Grigoruţă pe edu.reginamaria.ro.
Cauzele pot fi de natură genetică, însă adesea această problemă alimentară survine odată cu înaintarea în vârstă sau ca efect al unor afecțiuni precum gastroenterocolita sau boala celiacă. Simptomele pot fi ameliorate alegând cu atenţie alimentele și evitând pe cât posibil produsele lactate şi pe cele care conțin lactoză. Este important pentru cei care se știu cu această problemă să citească cu atenție etichetele produselor.
Pe de altă parte, este ştiut faptul că laptele și produsele lactate sunt bogate în calciu, element mineral esenţial pentru organism, mai ales pentru sănătatea oaselor. Cei care intenţionează să elimine lactatele din dietă, ar trebui mai întâi să ceară un sfat medical pentru a nu risca producerea unor dezechilibre în funcţionarea organismului. În cazul apariției unor simptome digestive asociate consumului de lapte, doar medicul gastroenterolog poate confirma sau infirma suspiciunea de intoleranță la lactoză. (I. M.)