Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Ce alimente consumăm pe caniculă
Pentru perioadele caniculare, nutriționiștii recomandă alimente care să fie nu numai răcoroase, ci şi uşoare şi să aibă acţiune calmantă. „Vara, tendinţa naturală este de a mânca mai uşor. Micul dejun poate fi format din cereale şi fructe sau lactate semidegresate, legume de sezon şi pâine cu secară sau, pur şi simplu, fructe de sezon. La prânz se pot consuma peşte şi lactate sau leguminoase (năut, fasole, linte). Salatele trebuie să fie şi ele la îndemână, şi legumele, care pot fi preparate pe grătar. Supele reci sau ciorbele de legume pot fi şi ele parte din meniul unui prânz de vară”, a declarat pentru Agerpres nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Din dieta de vară nu trebuie să lipsească zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele care au un conţinut scăzut de amidon (fasolea verde şi galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveţii) şi fructele proaspete de sezon (în special pepenele). (Otilia Bălinișteanu)