Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Ce analize medicale vor fi prescrise în ambulatoriu
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS), medicul de familie va putea prescrie mai multe tipuri de analize medicale, astfel încât o serie mai largă de probleme de sănătate să poată fi rezolvate de medicina primară. Noul pachet de servicii de bază prevede şi servicii de prevenţie în medicina dentară pentru copii.
Oficialii MS speră ca, odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, rolul medicinei primare să crească, iar problemele de sănătate ale cât mai multor pacienţi să fie rezolvate la cabinetul medicului de familie. „Există posibilitatea pentru medicul de familie să prescrie o gamă mai variată de analize medicale, astfel încât el să poată închide episoadele de îngrijire pentru un număr mai mare de pacienţi, în special cu afecţiuni cronice. Există, de asemenea, posibilitatea ca specialistul din ambulatoriul de specialitate, conform noilor reglementări, să poată prescrie o gamă mai variată de analize în condiţii specifice care sunt trecute în normele la contractul-cadru. Mai ales pentru partea de imagistică vorbim de servicii care sunt oferite pe baza unor criterii clinice specifice. Concret, pentru monitorizarea bolilor oncologice, orice investigaţie imagistică CT sau RMN trebuie recomandată conform standardelor internaţionale. În condiţiile în care investigaţia nu se supune acestor standarde, furnizorului care a efectuat investigaţia respectivă nu i se va deconta serviciul şi investigaţia respectivă va trebuie să fie efectuată din nou“, a declarat Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Acesta a mai precizat că în 2014 vor fi monitorizate analizele sau investigaţiile repetate de două sau trei ori, în special de către pacienţii cronici. „Aceştia sunt programaţi pentru internare, de pildă, sau pentru o operaţie şi li se efectuează nişte analize în ambulatoriu de specialitate. După care, dacă se internează în spital, la câteva zile se repetă aceleaşi analize în laboratorul spitalului şi spitalul decontează pentru analizele efectuate. Aceste analize sunt dublate fără să existe un suport sau o dovadă clinică că ele trebuia să fie repetate“, a explicat Adrian Pană.
Secretarul de stat în MS a mai făcut unele precizări legate de noul pachet de servicii medicale de bază. Astfel, în ambulatoriul de specialitate şi în spitale se va utiliza aceeaşi modalitate de codificare a analizelor, acest lucru făcând posibilă monitorizarea cazurilor pentru serviciile pe care le primesc pacienţii, fie că este vorba de spitalizare de zi, fie că este vorba de spitalizare continuă.
În ceea ce priveşte medicina dentară, în pachetul de servicii medicale de bază sunt prevăzute prevenţia pentru copil şi decontarea gratuită de proteze pentru persoanele vârstnice.
La capitolul îngrijiri la domiciliu, noua legislaţie încurajează spitalele să creeze reţele de îngrijiri la domiciliu. „Serviciile de reabilitare, absolut esenţiale după boli cum ar fi infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral, afecţiuni respiratorii cronice, invalidante în stadiile terminale ale bolii, afecţiuni tratate de medicii ortopezi, în special proteze de genunchi, de şold la vârstnic, dar şi de alte articulaţii, cât şi recuperarea după fracturi complexe, dacă beneficiază de recuperare rapidă, vor diminua costurile asistenţei spitaliceşti“, a subliniat Adrian Pană.