Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Ce este un aparat auditiv?
Aparatul auditiv este un dispozitiv electronic care, de cele mai multe ori, este purtat după ureche şi este format dintr-un microfon, un receptor (difuzor) şi un microcip amplificator alimentat de baterie. Datorită ultimelor descoperiri în domeniu, aparatele auditive de ultimă generaţie sunt atât de mici încât sunt, practic, invizibile. În ciuda dimensiunilor reduse, nu s-a făcut nici un compromis în calitatea reproducerii sunetului, care este transmis cu claritatea unui CD.
Chiar dacă un aparat auditiv nu poate asigura un auz complet normal, oferă beneficii considerabile care compensează pierderea de auz. Una dintre marile probleme ale persoanelor care poartă aparat auditiv este efectul deranjant al zgomotului de fond, lucru care, în epoca aparatelor digitale de astăzi, este pe deplin rezolvat. Însă, chiar şi astăzi există multe neînţelegeri legate de folosirea aparatelor auditive. Mulţi oameni cred în continuare că aparatele auditive sunt mari şi greu de manevrat, că au un fluierat continuu, că au nevoie de telecomandă de mărimea celei folosite la TV, că sunt greu de folosit şi de întreţinut. Din fericire, nici una dintre aceste afirmaţii nu este adevărată. Cel mai mic aparat existent pe piaţa actuală nu este mai mare decât o boabă de fasole, iar problemele de fluierat au fost reduse considerabil. Majoritatea aparatelor auditive au funcţii automate şi sunt programate individual pentru nevoile specifice ale clientului, deci folosirea lor este foarte uşoară. În lume sunt folosite trei tipuri de aparate auditive: după ureche, în ureche şi complet în canal. Aparatele auditive după ureche sunt disponibile într-o gamă largă de tipuri şi nivele de performanţă. Cele cu putere mare ajută oamenii cu pierdere de auz severă. Aparatele cu microfoane direcţionale ajută clientul să audă vorbirea în medii zgomotoase, deoarece ele amplifică sunetele care vin din faţa clientului mai mult decât sunetele nedorite venite din spate. Unele modele sunt dotate cu o telecomandă pentru selectarea diferitelor programe de ascultare în medii sonore diferite, în timp ce altele fac asta în mod automat. Aparatele auditive în ureche sunt aşezate în pavilionul urechii şi sunt formate dintr-o singură parte în care este aşezată şi piesa electronică. Aparatele auditive complet în canal sunt plasate, după cum le spune şi numele, adânc în canalul auditiv. În ciuda dimensiunilor mici, acest tip de aparat conţine tehnologie de ultimă generaţie de aceeaşi calitate cu modelele mai mari. Sunt aproape invizibile în ureche, deci nimeni nu poate vedea că purtaţi un aparat auditiv. Chiar dacă aparatele auditive nu pot să redea abilitatea de auz originală, pot să folosească rămăşiţa de auz. Aparatele auditive pot reprezenta un nou mod de a avea o viaţă activă, în care nu trebuie să faceţi un efort constant pentru a auzi. Important de reţinut: - orice pierdere de auz trebuie evaluată de către medicul ORL-ist, care este în măsură să decidă dacă este vorba de o afecţiune a nervului auzului şi, astfel, să poată fi corectată prin aparat auditiv; - medicul ORL-ist întocmeşte un dosar cu datele pacientului şi caracteristicile scăderii de auz, care se depune de către bolnav la Casa de Asigurări Judeţeană în care are domiciliul şi, astfel, beneficiază de plata aproape integrală a protezei auditive din partea Casei de Asigurări de Sănătate (deci pacientul nu plăteşte decât o sumă infimă în raport cu beneficiul dat de aparatul auditiv).