Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Ce nu li se spune adolescenţilor despre băuturile alcoolice
Perioada adolescenţei este considerată etapa de dezvoltare a organismului care precedă starea de adult. În această etapă se produce dezvoltarea fizică şi neuropsihică, se conturează personalitatea viitorului adult. O caracteristică a acestei etape este capacitatea redusă a adolescentului de a prevedea consecinţele pe termen lung ale unor acţiuni. Adolescenţii găsesc forme diferite şi ciudate de a ieşi în evidenţă sau a depăşi unele probleme. Teama de banal, de obişnuit, îi face adesea pe adolescenţi să acţioneze impulsiv şi să-şi asume mai multe riscuri.
Adulţii care obişnuiesc să consume băuturi alcoolice în cadrul ieşirilor în oraş oferă adolescenţilor un exemplu nu tocmai bun, deoarece creează impresia că alcoolul este inofensiv. Statisticile spun, însă, că unul din trei adulţi dependenţi de alcool a avut un părinte dependent de băuturi alcoolice.
Există părinţi care cred că este normal sau de dorit ca un adolescent să experimenteze efectele unor droguri (să consume băuturi alcoolice, să fumeze, să testeze alte droguri etc). O astfel de atitudine ambiguă a părinţilor este interpretată de adolescent drept o atitudine de aprobare a consumului acestor droguri. Atitudinea ambiguă, de aparentă aprobare din partea părinţilor, este cea care determină adolescenţii să înceapă consumul de băuturi alcoolice, tutun sau alte droguri şi creşte foarte mult riscul ca aceşti adolescenţi să devină viitorii dependenţi de diferite droguri.
Efectele alcoolului variază de la a fi minime, până la a fi foarte severe, în funcţie de cantitatea ingerată. Depinzând de persoană, consumul de alcool schimbă comportamentul: poate face persoana mai prietenoasă şi mai vorbăreaţă sau mai agresivă. Adolescenţii consideră că prin consumul de băuturi alcoolice devin mai grozavi şi astfel pot fi mai uşor asemănaţi cu adulţii. Pentru un adolescent durează mai mult să eticheteze o situaţie ca fiind „periculoasă“ sau ca fiind „nepericuloasă“. Mai mult, este ignorat faptul că un adolescent nu ştie când să se oprească pentru a nu i se face rău, iar acest lucru îi poate fi uneori fatal.
Consumul de băuturi alcoolice este principala cauză de deces la adolescenţi, ca urmare a accidentelor rutiere sau a conflictelor pline de violenţă. Persoanele care au abuzat de alcool (intoxicate cu alcool) vorbesc greoi, se împiedică, îşi pierd coordonarea mişcărilor, fiind de multe ori confuze şi dezorientate. Capacitatea de reacţie este încetinită foarte mult, de aceea nu este recomandată conducerea unui vehicul după consumul de băuturi alcoolice.
Aşadar, atenţie, tineri! Dependenţa de băuturi alcoolice (alcoolismul) este o boală, nu un viciu. Este o boală cronică, care evoluează progresiv şi care afectează grav starea de sănătate fizică, mentală şi spirituală. Alcoolismul este caracterizat de obsesia de a bea, în ciuda faptului că se cunosc efectele negative produse de consumul de alcool.