Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Ce regim alimentar trebuie urmat de bolnavii de reumatism

Ce regim alimentar trebuie urmat de bolnavii de reumatism

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 15 Octombrie 2011

Se recomandă o alimentaţie completă, cu satisfacerea necesarului proteic şi caloric, realizat cu o diversitate de alimente. Se vor consuma carne de pasăre şi de viţel, peşte gras (somon, ton, macrou, sardele), cereale (grâu germinat, orez, porumb, fulgi de ovăz şi orz), legume proaspete (varză, salată, ceapă, spanac, cimbru, pătrunjel), supă de fasole, cartofi tineri, cură de 10-20 zile cu sucuri de fructe şi de legume (morcov, sfeclă roşie, ţelină, păstârnac, pătrunjel).

O mare atenţie se va acorda produselor lactate (500 ml/zi lapte sau iaurt şi brânzeturi), bogate în calciu, pentru recalcifierea oaselor. Consumul constant de lactate previne instalarea osteoporozei şi asigură formarea unor oase puternice. De asemenea, se vor putea consuma produse apicole, gemuri de fructe (măceşe), drojdie de bere (2-3 linguri), zeamă de lămâie, ulei presat la rece, surse de vitamine (în primul rând D, precum şi B, C, A, K) şi surse de minerale (Ca, Fe, Mg, Se, F).

Este indicat ca în fiecare săptămână să se adopte un regim alimentar de cruţare timp de o zi-două.

Sunt interzise mâncărurile grase, carnea de porc şi de vânat, grăsimile animale, mezelurile, afumăturile, conservele, murăturile, oţetul şi alimentele acre, care provoacă decalcifierea oaselor şi reduc rezistenţa oaselor la presiune şi frecare. De asemenea, se va trece sub control consumul de cafea, băuturi alcoolice şi mai ales tutun.

Bolnavii de reumatism şi poliartroze vor evita frigul, umezeala, ceaţa şi curenţii de aer rece. Îmbrăcămintea va fi călduroasă şi comodă, potrivit sezonului, iar încălţămintea va fi din piele, cu toc normal şi bot rotund.

Se va evita obezitatea, care favorizează instalarea unei invalidităţi ireversibile. Se adoptă un program zilnic de gimnastică medicală şi la domiciliu, expunerea corpului la soare (plajă) şi exerciţii fizice în aer liber, cu mişcări în limite normale de efort, evitând, pe cât posibil, repausul prelungit în pat, care duce la anchilozarea oaselor. De asemenea, se iau unele măsuri speciale, inclusiv reducerea consumului de glucide, până la normalizarea greutăţii corporale.

Pacienţii vor evita activităţile fizice intense, care produc o uzură accentuată a articulaţiilor afectate. În plus, poate dăuna surmenajul intelectual, stresul şi emoţiile.