Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Ce spun experţii despre finalul pandemiei
Omenirea și‑a pus speranțe că pandemia se va termina după apariția vaccinurilor anti‑COVID‑19 și imunizarea unui procent cât mai ridicat al populației globale, experții raportându‑se de cele mai multe ori în previziunile lor la evoluția pandemiei de gripă spaniolă de la începutul secolului trecut. Dar mutațiile suferite de noul coronavirus, mai ales varianta Delta, îi pun pe gânduri pe specialiștii din întreaga lume, care se tem că avem de‑a face cu cel mai contagios virus din istoria omenirii.
Chiar dacă s‑ar ajunge la un procent de imunizare a populației de 70 la sută, teoria imunității de grup (care a funcționat în cazul pandemiei de gripă spaniolă izbucnită în 1918) nu pare să fie aplicabilă și în cazul pandemiei de COVID‑19, deoarece varianta Delta a noului coronavirus a dobândit în urma mutațiilor capacitatea de a `păcăli” anticorpii pe care organismul i‑a obținut în urma vaccinării sau a trecerii prin boală, a explicat, pentru Digi24, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.
Epidemiologul american Larry Brilliant, cunoscut expert în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, implicat în campania de eradicare a variolei, avertizează că pandemia actuală nu se apropie încă de sfârșit, având în vedere că doar aproximativ 15 la sută din populația globului este vaccinată anti‑COVID‑19. În opinia sa, varianta Delta a noului coronavirus este, probabil, cel mai contagios virus cu care s‑a confruntat până acum omenirea, deoarece are o perioadă scurtă de incubație, iar o persoană contaminată poate transmite virusul la alte opt persoane, inclusiv celor vaccinate. Într‑un interviu acordat televiziunii CNBC, Larry Brilliant spune că ne putem aștepta ca noul coronavirus să sufere noi mutații, care să‑l facă și mai contagios decât varianta Delta.
Majoritatea experților consideră că vaccinarea anti‑COVID‑19 previne îmbolnăvirile grave și spitalizarea persoanelor vaccinate, în cazul în care se infectează cu varianta Delta.