Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Ce trebuie să avem întotdeauna la noi
Lupta cu boala cere rigoare atât din partea medicului, cât şi a pacientului. Multe situaţii grave au fost rezolvate găsindu-se, în timp util, un număr de telefon, o reţetă sau o pastilă salvatoare, dar şi multe tragedii s-au consumat doar din neştiinţa sau neglijenţa pacientului.
Foarte frecvent, o agravare a bolii şi întotdeauna un accident face ca suferindul să intre în panică, să fie luat pe nepregătite, să primească nişte sfaturi de ocazie şi ceva medicamente găsite din întâmplare, prin jurul său. Din păcate, cei cu boli cronice au adesea teancuri de reţete amestecate cu bilete de ieşire din spital şi analize, fără o ordine cronologică şi o ierarhizare. Medicamentele stau grămadă în pungi şi sunt cunoscute după culoare şi formă, nu după nume şi utilitate. De luat se iau, nu de puţine ori, când îşi aduce aminte omul şi numai dacă acesta nu are senzaţia personală că nu-i prea ajută. Este o raritate o cutie sau un dulap cu medicamente de urgenţă, unde bolnavul sau cei din familie ştiu să apeleze când o serie de agravări sau complicaţii ale bolii cer anumite remedii. De asemenea, constatăm mai ales în caz de accidente că este mare lucru ca cineva să aibă asupra sa buletinul de identitate. Cât despre Adeverinţa de asigurat, numele şi numărul de contact al medicului pentru un sfat de urgenţă, nici nu se poate vorbi. De aceea, e recomandat ca orice om, sănătos sau bolnav, să aibă asupra sa câteva documente obligatorii, până vor fi introduse şi la noi sisteme moderne de evidenţă şi supraveghere a stării de sănătate: - un act de identitate şi un număr de telefon de contact al celor apropiaţi; - o adeverinţă de asigurat pentru sănătate sau de salariat, vizată la zi, cu adresa şi numărul de contact al medicului de familie sau de specialitate. În plus, pentru cei bolnavi: - o notiţă cu bolile de care a suferit sau măcar cele cronice, chiar dacă în prezent nu se manifestă: diabet, HTA, comiţialitate, astm bronşic, alergii, dependenţa de cortizon; - ultima reţetă de medicamente pe care o ia pacientul în prezent; - câteva medicamente de rezervă şi probă.