Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Ce trebuie să cuprindă o alimentaţie corectă
Potrivit nutriţioniştilor americani, organismul poate fi întărit şi protejat mai bine prin asocierea unor alimente, ale căror efecte benefice vor fi astfel sporite.
Nutriţioniştii consideră că îmbinarea anumitor alimente, în cadrul dietei zilnice, contribuie semnificativ la tonifierea organismului şi la menţinerea stării de sănătate. Potrivit specialiştilor în alimentaţie, citaţi de womansday.com, calciul şi inulina sunt benefice pentru sănătatea sistemului digestiv şi pentru întărirea oaselor. Inulina este o fibră ce favorizează creşterea bacteriilor intestinale, precum şi absorbţia calciului. Se găseşte în varza de Bruxelles, frunze de păpădie, ceapă, usturoi, praz, cicoare, banane, făină integrală, sparanghel. Surse bune de calciu sunt laptele, iaurtul, toate tipurile de brânză, broccoli, varza creaţă, somonul, sardinele, tofu făcut cu clorură de calciu sau sulfat de calciu, migdalele, laptele fortificat de soia, orez sau migdale, sucul de portocale fortificat. De asemenea, organismul are nevoie de vitamina D pentru absorbţia calciului. Pentru aportul de vitamina D, se recomandă consumul de somon, sardine, ton, hering, gălbenuş de ou, lapte, soia, orez sau migdale. Nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică produsele bogate în vitaminele E şi C, care au rolul de a proteja vederea. Vitamina E poate preveni degenerarea maculară, una dintre principalele cauze ale orbirii, iar în combinaţie cu vitamina C are un efect de protecţie sporit. Surse bune de vitamina E sunt migdalele, arahidele, germenii de grâu, seminţele de floarea soarelui, soia. Vitamina C se regăseşte în citrice, kiwi, ardei gras, roşii, căpşuni. Persoanele care resimt oboseala cronică au nevoie de vitamina C şi fier, care ajută la alimentarea cu oxigen a muşchilor, creierului şi a întregului corp. Vitamina C ajută celulele să absoarbă mai mult fier, pe lângă contribuţia pe care o are în menţinerea sănătăţii inimii, pielii şi gingiilor. Fierul se găseşte atât în alimente de origine vegetală (spanac, ovăz, germeni de grâu, soia, fasole), cât şi în unele de origine animală (carne roşie, pui, ouă). În ceea ce priveşte grăsimile, benefice sunt cele monosaturate, polinesaturate sau acizii graşi omega 3. Acestea contribuie la reducerea colesterolului şi ajută organismul să absoarbă anumite vitamine, precum vitamina K , esenţială în dezvoltarea masei osoase. Vitamina K poate fi luată din spanac, varză creaţă, broccoli, varză, în timp ce grăsimile "bune" se găsesc în nuci, migdale, arahide, alune de pădure, uleiurile de măsline. Nu în ultimul rând, la întărirea sistemului imunitar contribuie zincul şi compuşii de sulf. Compuşii de sulf din ceapă şi usturoi favorizează absorbţia zincului, care se regăseşte şi în toate cerealele integrale, inclusiv în orezul brun, şi este important pentru întărirea imunităţii şi vindecarea rapidă a rănilor.