Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Ce trebuie să ştim despre lucrările dentare estetice
Lucrările dentare estetice sunt cele ceramice (din porţelan), metalo-ceramice, metalo-composite (sau din semiporţelan) sau din zirconium, un material mai nou aparut în cabinetele stomatologice din România. Tot în categoria esteticului intră şi faţetele din porţelan sau laminatele din porţelan, care, în trecut, erau accesibile numai vedetelor de cinema. Astăzi, oricine poate solicita la un cabinet stomatologic această manoperă.
Punţile şi coroanele din porţelan, pe suport metalic sau nu, reconstituie estetic aproape perfect culoarea şi constituţia smalţului dinţilor vecini, în comparaţie cu lucrările metalo-acrilice, la care faţetele din acrilat se tocesc în timp, din cauza forţelor masticatorii, se îngălbenesc, deteriorându-se la scurt timp de la executarea lucrării protetice. Un dinte din ceramică va reface cel mai bine transluciditatea şi culorile smalţului, chiar comparativ cu un dinte din composite (semiporţelan). Ceramica acoperă în totalitate suportul metalic al lucrării protetice, astfel că puntea va reda aspectul natural şi integru al arcadei dentare. Dinţii frontali, unde nu se realizează masticaţie, pot fi acoperiţi de coroane ceramice fără suport metalic, reuşind astfel să se redea transluciditatea dinţilor iniţiali. Ceramica ("porţelanul") imită cel mai bine naturalul, se poate igieniza cel mai bine, este cel mai bine tolerat în cavitatea bucală, dar este şi cel mai scump material. Ceramica poate reface diferite pete existente pe dinţii iniţiali, diferite defecte de formă şi culoare. Punţile realizate din composite pe suport metalic sau din semiporţelan refac estetic mult mai bine morfologia dinţilor, în comparaţie cu cele cu faţete acrilice. Compositul nu-şi modifică culoarea în timp atât de mult ca acrilatul, dar reface naturalul mai puţin decât ceramica. Avantajele lucrărilor metalo-composite faţă de cele metalo-acrilice sunt: - structura metalică a punţii este acoperită de composit pe toate feţele, iar metalul nu se vede la deschiderea gurii; - culoarea este mai fidel reprodusă; - se păstrează în timp mai bine decât cele acrilice. Aceste punţi sunt mai scumpe decât cele metalo-acrilice, dar mai ieftine decât metalo-ceramice. Indiferent de materialul care acoperă structura metalică a punţii, igiena şi obiceiurile alimentare sunt la fel. Pacientul purtător de punţi dentare trebuie să evite masticarea alimentelor foarte dure, a îngheţatei, a scrâşnitului dinţilor ziua sau noaptea. Consultul stomatologic periodic la 6 luni este o obligativitate, iar periajul dinţilor de două ori pe zi, ca şi curăţarea interdentară sunt vitale pentru coroane şi punţi. Există în comerţ beţigaşe şi periuţe cu forme speciale pentru curăţarea plăcii coroanelor în zonele în care gingia este în contact cu dintele. Placa bacteriană din aceste zone, neîndepărtată, poate favoriza apariţia cariilor şi a inflamaţiilor gingivale.