Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Ce trebuie să ştim despre periajul electric
Alegerea metodei de periaj, cât şi a tipului periuţei care urmează a fi utilizată se fac la indicaţia medicului dentist/asistentei medicale de profilaxie, în raport cu starea de sănătate a ţesuturilor dure dentare şi ţesuturilor parodontale.
Persoanele care nu pot efectua un periaj manual corect pot beneficia de avantajul periajului electric. Acesta din urmă se recomandă copiilor, persoanelor cu dizabilităţi (psihice sau fizice), bolnavilor spitalizaţi, persoanelor purtătoare de aparate ortodontice. Alegerea metodei de periaj, cât şi a tipului periuţei care urmează a fi utilizată se fac la indicaţia medicului dentist/asistentei medicale de profilaxie, în raport cu starea de sănătate a ţesuturilor dure dentare şi ţesuturilor parodontale. Cu periuţele electrice se pot efectua toate metodele de periaj dentar. Fiecare tip de periuţă acţionată electric este livrată de firmele producătoare împreună cu instrucţiunile privind modul de utilizare şi mişcările pe care le poate efectua. În literatura de specialitate există numeroase controverse privind superioritatea periajului electric faţă de cel manual. Însă, atât periajul electric, cât şi cel manual, dacă sunt corect efectuate, realizează în egală măsură o îndepărtare eficientă a plăcii bacteriene. Între cele două tipuri de periaj, realizate corespunzător, nu există deosebiri esenţiale privind gradul de igienizare gingivo-dentară, stimularea keratinizării gingivale şi traumatismul gingival. Totuşi, legat de acest ultim aspect, trebuie specificat faptul că periuţele electrice se opresc din acţiune atunci când sunt aplicate cu o presiune excesivă la nivelul gingiei sau dintelui. Sunt autori care consideră că periajul electric este cu ceva mai agresiv faţă de cel manual. Prin periaj electric, protezele fixe cu componentă polimerică sau obturaţiile fizionomice se uzează mai rapid, însă suprafeţele metalice se pot igieniza mai eficient. * Dr. Irina Grădinaru este şef de lucrări UMF Iaşi * Dr. Cristina Ghiciuc este şef de lucrări la UMF Iaşi, membră AMFOR (Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români)