Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Ce vitamine şi minerale preluăm din legume

Ce vitamine şi minerale preluăm din legume

Data: 18 Feb 2013

Carnea oferă organismului proteine, grăsimi, vitamina B şi minerale (în principal fier şi zinc), iar peştele, pe lângă cele enumerate, asigură şi necesarul de vitamine A, D şi F. Cum putem substitui carnea? Iată câteva soluţii simple care oferă necesarul de nutrienţi pentru buna funcţionare a fiecărui organism:

- lintea, la fel ca fasolea boabe, face parte din familia leguminoaselor şi constituie o excelentă sursă de proteine şi fibre solubile. Însă lintea are un avantaj faţă de fasolea boabe: conţine de două ori mai mult fier şi este foarte bogată în vitamine B;
 
- o ceaşcă de fasole boabe pe zi vă poate oferi o treime din necesarul zilnic de fier, proteine şi fibre. Mai mult, aceste fibre sunt solubile şi ajută la menţinerea unui colesterol scăzut. De asemenea, o ceaşcă de fasole boabe furnizează o cantitate însemnată de potasiu, zinc, vitamina B şi calciu;
 
- nucile şi alunele sunt o sursă de proteine, zinc şi vitamina E. O jumătate de ceaşcă de migdale asigură 175 mg de calciu pe zi; 
 
- cerealele asigură necesarul de vitamina B12, fier, calciu şi fibre insolubile (care reduc riscul cancerului de colon şi a altor tulburări digestive). Dacă nu consumaţi zilnic ouă şi produse lactate, trebuie să luaţi un supliment de vitamina B12; 
 
- legumele verzi precum spanacul, broccoli, salata verde au un conţinut mare de fier (în special spanacul), vitamina A şi calciu (într-o formă foarte greu de absorbit). Sunt şi o sursă de antioxidanţi care ajută la combaterea cancerului. Gătirea lor şi stropirea cu zeamă de lămâie şi oţet face calciul mai uşor de absorbit în organism. Îmbinaţi întotdeauna alimentele bogate în fier cu acelea bogate în vitamina C, deoarece aceasta ajută la absorbţia fierului; 
 
- fructele confiate (caise, stafide, prune, mango, ananas, smochine, cireşe) au un conţinut ridicat de fier, iar combinate cu alune şi nuci asigură necesarul de minerale, vitamine şi unele fibre.