Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Ceaiul de salvie, cale de prevenire a amigdalitelor

Ceaiul de salvie, cale de prevenire a amigdalitelor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 09 Iunie 2013

Atât frunzele, cât şi vârfurile înflorite de salvie se utilizează în stare uscată în prevenirea multor afecţiuni. Intervine mai ales în bronşite cronice, astm bronşic, angină, catar pulmonar, expectoraţii, tuse, laringite, amigdalite şi stări de slăbiciune care însoţesc alte boli de piept.

În cazul apariţiei unor afecţiuni la nivelul organelor digestive nu poate fi neglijată această plantă-minune. Datorită proprietăţilor antiseptice, salvia reduce ritmul fermentaţiilor intestinale, mai ales cele provocate de microbii implicaţi în infecţiile intestinale, curăţind mucoasele şi eliminând mucozităţile.

La persoanele cu diabet zaharat, ceaiul de salvie are efecte bine cunoscute în reducerea glicemiei între limite normale.

Preparatele din salvie intervin cu succes şi în stările de nervozitate, oboseală mentală, pierderea memoriei, migrene, dureri de cap, astenie nervoasă, surmenaj, depresii psihice, tremurături ale membrelor (boala Parkinson), epilepsie, paralizie şi stări de slăbiciune, mai ales la copiii care suferă de anemie şi la convalescenţii după operaţii sau după boli prelungite.

La vârstnici, salvia întreţine vitalitatea, întrucât acţionează ca un distrugător al radicalilor liberi, cei care sunt vinovaţi de declanşarea unor boli grele şi de accelerarea îmbătrânirii.

Tratamentele cu salvie au dovedit eficacitate şi în bolile reumatismale, cardiovasculare, gută atonică, circulaţie defectuoasă a sângelui, prevenirea infarctului, reglarea tensiunii arteriale şi fortificarea organismului.

În utilizări externe, planta este indicată sub formă de gargară în abcese dentare cu puroi, gingivite sângerânde, parodontoze, afte şi ulceraţii bucale, stomatite şi amigdalite. La mulţi copii ar putea fi evitată operaţia de amigdalită dacă ar bea zilnic ceai de salvie.

În majoritatea afecţiunilor menţionate mai sus se recomandă infuzia din flori şi frunze uscate de salvie (1-2 linguriţe la 250 ml apă clocotită care se infuzează acoperit timp de 15 minute), consumându-se câte 2 ceaiuri pe zi, băute prin înghiţituri rare.

În cazuri speciale se utilizează şi alte forme de administrare, atât intern, cât şi extern;

- tinctură (20 g frunze macerate 10-14 zile în 100 ml alcool), din care se iau câte 15-20 picături de 3 ori pe zi în caz de acnee şi alopecie;

- vin de salvie (80 g frunze uscate şi mărunţite, macerate într-un litru vin alb timp de 10-14 zile), din care se iau 2-3 linguri după mese în cazuri de astenie nervoasă, surmenaj fizic, psihic şi intelectual;

- inhalaţii cu infuzie în caz de sinuzită;

- gargară cu apă de salvie sau cu o soluţie din 200 ml infuzie de salvie, 25 ml glicerină, 10 ml tinctură de lavandă, 30 g clorură de sodiu folosită în caz de halenă (miros neplăcut al gurii);

- cataplasme din frunze uscate şi măcinate, amestecate cu unt şi plasate pe suprafaţa gâtului în caz de amigdalite şi alte inflamaţii.

 

Citeşte mai multe despre:   salvia