Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Ceaiuri complexe antidiabetice

Ceaiuri complexe antidiabetice

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 08 Martie 2021

Ceaiul antidiabetic are rol de regenerare a pancreasului endocrin, reglare a metabolismului glucidic, scădere a cantităţii de zahăr din sânge şi urină, mai ales la persoane cu un început de obezitate, predispuse la diabet. Acesta se consumă neîndulcit, eventual poate fi utilizată o pastilă de zaharină, adăugată după fierbere, pentru a evita apariţia unui gust amar.

Durata unui tratament cu ceaiuri antidiabetice este de 6-8 luni, după care urmează o pauză de două săptămâni şi se reia pentru alte 4-6 luni. Fitoterapeuții au elaborat zeci de combinaţii de plante medicinale, în majoritate conţinând frunze de afin, teci de fasole şi frunze de dud. Peste acest fond de bază se pot adăuga în reţete frunze de nuc, de urzică vie, de mesteacăn, de anghinare, salvie-herba, frunze de merişor, de mentă, rădăcini de păpădie şi de brusture.

Amestecuri şi cantităţi:
Afin-frunze, 60 g; Fasole-teci, 30 g; Mesteacăn-frunze, 20 g; Urzică vie-frunze, 10 g.
Afin-frunze, 40 g; Fasole-teci, 20 g; Dud-frunze, 20 g; Nuc-frunze, 10 g; Urzică vie-frunze, 10 g.
Afin-frunze, 25 g, 20 g; Fasole- teci, 25 g; Dud-frunze, 15 g; Nuc- frunze, 10 g; Păpădie-rădăcini, 10 g; Mentă-frunze, 5 g.
Afin-frunze, 20 g; Merişor-frunze, 20 g; Mur-frunze, 20 g; Trei fraţi pătaţi-herba, 10 g; Pir-rădăcini, 10 g; Păpădie-rădăcini, 10 g.

Preparare:
Se prepară o infuzie dintr-o lingură de amestec la 200 ml apă clocotită şi se consumă înainte de mese, în funcţie de valoarea glicemiei: dimineaţa, dacă glicemia este de 120-150 mg/dl; dimineaţa şi seara, dacă glicemia este de 150-180 mg/dl; la cele trei mese principale, dacă glicemia este de 180-250 mg/dl; cinci căni pe zi, dacă glicemia depăşeşte 250 mg/dl. Se mai poate adăuga ceaiul de păpădie (pentru diureză), de păducel (pentru hipertensiune şi pentru stimularea circulaţiei), de ginkgo (foarte bun anticoagulant pentru circulaţie) şi de scoarţă de salcie (pentru dureri la picior diabetic). 

Ca adjuvante în tratamentul diabetului zaharat şi al pancreasului, fitoterapia recomandă şi reţete din compoziţia cărora lipseşte afinul: fasole-păstăi - 50 g şi brusture-rădăcini - 50 g. Se prepară decoct din trei linguri de amestec la 500 ml apă, se fierbe 5 minute la foc mic, se infuzează 20 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, ultimul înainte de culcare.

Tincturi, vin şi salată:
Tincturi în alcool de 40 de grade din frunze de dud, schinduf şi nuc, coji verzi de nuc, bulb de ceapă roşie tocată mărunt şi din amestec cu frunze de afin, dud şi anghinare, teci de fasole, herba de rostopască şi lichen de piatră (în părţi egale) din care se iau câte 30 de picături de trei ori pe zi, între mese, într-o cură de una-două luni trimestrial. 
Tinctură din frunze şi flori de saschiu recomandată bolnavilor de diabet cu tulburări cerebrale.
Tinctură din trei căpăţâni de usturoi, ţinute 15 zile într-un litru de alcool de 40 de grade, din care se ia câte o linguriţă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cu rol în evitarea formării trombozelor.
Tinctură din ceapă, care conţine glucokinină, cu efect hipoglicemiant.
Vin de praz (500 g macerate într-un litru de vin alb, timp de 24 de ore), din care se iau câte două linguri, de două ori pe zi.
Salată din frunze şi tulpini gălbui de păpădie, culese primăvara şi consumate de două ori pe zi (la prânz şi seara), într-o cură de patru săptămâni. 

Citeşte mai multe despre:   diabet  -   fitoterapie