Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Ceapa, una dintre legumele esenţiale în sezonul rece
Ne aflăm într-o perioadă de tranziție către anotimpul rece, așa că este potrivit să ne reamintim câteva lucruri despre una dintre legumele esențiale pe care ar trebui să le consumăm pentru a ne menține starea de sănătate și o bună imunitate. Prin conţinutul bogat în vitamine naturale, antioxidanţi, săruri minerale şi fibre alimentare, ceapa reprezintă un adevărat medicament natural.
Valoarea terapeutică ridicată a cepei este conferită de prezenţa vitaminelor (complexul B, A, C, E) şi a oligoelementelor (Fe, K, P, Cu, Se, Zn, Si şi iod). Mai sunt prezente glucidele solubile (6%), acidul malic, quercetina, antociani, coloranţi cu proprietăţi antioxidante. Valoarea energetică este relativ scăzută (44 kcal/100 g) şi de aceea nu prezintă probleme pentru persoanele supraponderale.
Această legumă are o mulțime de virtuți terapeutice de care ar trebui să ținem cont: antibiotice, antiseptice, antiinfecţioase, antitusive, expectorante, emoliente, calmante, anticanceroase, diuretice, sedative, antiinflamatoare, digestive, carminative, vermifuge, hipotensive, hipoglicemiante, antireumatice, tonice, antiscorbutice, afrodisiace. Mai cu seamă în sezonul rece, când frecvența afecţiunilor aparatului respirator este ridicată (tuse seacă şi convulsivă, gripă, guturai, răceli, bronşite, astm bronşic, pleurezie, laringite, faringite), ceapa reprezintă un remediu la îndemână și poate fi folosită cu succes în multe variante oferite de fitoterapie.
În probleme de digestie, ceapa îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, protejează ficatul şi vezica biliară, evită ascita şi combate constipaţiile, balonările şi viermii intestinali, ca urmare a prezenţei fibrelor alimentare şi a sulfului. Totodată, reglează metabolismul lipidelor şi scade nivelul colesterolului din sânge, prevenind riscul unor boli cardiace şi de circulaţie sanguină (ateroscleroză, hipertensiune arterială, pericardită, tromboze).
Sistemul nervos primește suport prin conținutul bogat în sulf - sunt îndepărtate stările de astenie, insomniile, migrenele, surmenajul fizic şi intelectual şi este asigurată o stare psihică echilibrată, prin stimularea transportului de aminoacizi spre creier şi spre ramificaţiile nervoase.
În afecţiunile renale-genitale, s-a constatat că ceapa are efecte benefice, mai exact în caz de litiază şi colică renală, oligurie, infecţii la nivelul tractului urinar şi genital (combate bacteriile E. coli şi Salmonella), elimină excesul de uree şi cloruri şi are rol favorabil în adenomul de prostată. Vitaminele C şi E, precum şi sulful au acţiuni antibacteriene naturale, măresc imunitatea organismului şi rezistenţa împotriva infecţiilor cu streptococi şi stafilococi.
La copii, consumul regulat de ceapă s-a dovedit important în caz de anemie şi rahitism, iar la vârstnici previne îmbătrânirea prematură, vindecă surditatea şi ţiuitul în urechi.
Persoanele cu reumatism pot beneficia de efectele cepei în combaterea inflamaţiilor provocate de artrite, artroze şi gută. Prezenţa ionului crom intervine favorabil la persoanele diabetice prin reglarea nivelului de insulină şi creşterea toleranţei la glucoză.
În probleme dermatologice, ceapa este foarte eficace în protejarea elasticităţii pielii (datorită prezenţei vitaminei A) şi în combaterea unor boli (furunculi, abcese, ulceraţii, răni, plăgi, panariţiu, arsuri, degerături, negi, pistrui, înţepături de insecte).
Sucul de ceapă amestecat cu miere ajută la vindecarea crăpăturilor pielii provocate de frigul iernii. În afecţiunile bucale are efecte în caz de gingivite, afte şi abces dentar. Decoctul cu coji de ceapă, adăugat în apa de clătit a părului, contribuie la regenerare în caz de alopecie şi dă o strălucire deosebită părului castaniu.
(Din arhiva de articole semnate de prof. Constantin Milică)