Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Cele mai frecvente forme de manifestare a psoriazisului
Psoriazisul este o dermatoză frecventă, ce poate să apară la orice vârstă şi care are o predispoziţie genetică. În articolul de astăzi vom prezenta câteva dintre cele mai întâlnite forme de manifestare a bolii.
Puseele eruptive pot apărea spontan sau pot fi determinate de anumiţi factori declanşatori: vaccinări, diverse infecţii, tulburări endocrine, factori psihoemoţionali. În evoluţia bolii există perioade de regresiune aparent spontane sau postterapeutice, alternând cu recidive, care pot prelungi boala. În practica de zi cu zi se descriu mai multe forme clinice: psoriazisul în plăci, psoriazisul în picături, psoriazisul rupioid (cu scuame groase, cornoase), psoriazisul pliurilor, psoriazisul cu localizare palmo-plantară (în palme sau pe tălpile picioarelor), psoriazisul pustulos. Psoriazisul poate să apară de la vârsta de nou-născut, când se deosebeşte cu greu de dermatita seboreică. În marea majoritate a cazurilor, psoriazisul debutează înaintea vârstei de 10 ani, tot mai frecvent la fete decât la băieţi, şi nu rareori este caracteristic întregii familii. În continuare vom prezenta câteva dintre cele mai frecvente forme clinice, pentru a putea recunoaşte boala de timpuriu şi a apela la ajutor din partea medicului specialist. Psoriazisul în picături este cea mai frecventă formă a bolii, întâlnindu-se în aproximativ 30-40% dintre cazuri. De cele mai multe ori, erupţia este precedată de infecţii rinofaringiene, de vaccinări. Erupţia este constituită din mici plăci eritemo-scuamoase, bine delimitate, de culoare roz-roşie, însoţite de mâncărime. Pulpitele psoriazice sunt frecvente la copiii preşcolari. Se localizează la nivelul degetelor mâinilor şi se prezintă sub forma unui eritem descuamativ. Când perioada erupţiei este mai lungă, apar mici fisuri dureroase, care determină o stare de nervozitate copilului. Psoriazisul de scutec este localizat în zonele afectate de dermatita de scutec, dar şi în regiunea pielii capului, pe faţă, pe gât sau la subraţ. Erupţia se instalează relativ repede, având un caracter exploziv în primele 3-4 săptămâni de viaţă, uneori şi mai târziu, constând în plăci eritematoase sau eritemato-scuamoase uscate, de culoare roşie, bine delimitate. Din fericire, starea bebeluşului nu este afectată, iar pruritul este absent. Psoriazisul solitar al pielii capului este ceva mai greu de diagnosticat. În această formă a bolii, perii capului sunt înconjuraţi la bază de o teacă crustoasă caracteristică. În toate cazurile prezentate, pacienţii trebuie să ştie că diagnosticul exact, precum şi tratamentul trebuie să se facă numai sub îndrumarea medicului specialist dermatolog.