Boabele de fasole sunt o importantă sursă de proteine şi fibre şi ajută la menţinerea senzaţiei de saţietate, fiind un aliat de încredere în lupta cu obezitatea. Un studiu publicat în 2005 a demonstrat că o dietă bogată în proteine slabe - măcar jumătate din ele asimilate din plante precum fasolea - reduce tensiunea arterială, colesterolul „rău“ (LDL), precum şi riscul de apariţie a bolilor de inimă (cu 21%). Având şi proprietăţi antioxidante, unele cercetări vorbesc despre posibilitatea de a reduce riscul de apariţie a cancerului de colon.
Căpşunile, zmeura şi afinele negre sunt cunoscute ca fiind surse importante de antioxidanţi. În urma unei cercetări amănunţite a diverse fructe şi în funcţie de activitatea lor antioxidantă s-a descoperit că afinele negre au de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât merele, broccoli, spanacul sau alte fructe şi legume. De asemenea, aceste fructe încetinesc procesul de deteriorare a articulaţiilor, datorită conţinutului bogat în vitamina C.
Fructele oleaginoase sunt bogate în proteine şi acizi graşi omega-3, reducând colesterolul „rău“, tensiunea arterială şi riscul de apariţie a bolilor de inimă.
Cerealele integrale nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Acestea trebuie să conţină ovăz, grâu integral, orez brun şi tărâţe. Potrivit unui studiu, trei porţii zilnice de cereale integrale pot reduce cu până la 36% riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi cu 27% cel de diabet de tip II.
Iaurtul constituie cea mai bună sursă pentru a asigura aportul necesar de probiotice, bacteriile care luptă împotriva bolilor. Două studii recente au arătat că un consum regulat de iaurt poate ajuta la prevenirea pneumoniei.
Peştele, consumat frecvent, reduce tensiunea arterială, colesterolul şi previne apariţia bolilor de inimă. Cercetările în domeniu arată că acizii graşi omega-3 din carnea de peşte (macrou, sardine, somon) împiedică scăderea densităţii osoase şi protejează împotriva fracturilor. (Otilia Bălinişteanu)