Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Centru de cercetare biomoleculară în bolile infecţioase
Autorităţile medicale promit punerea în funcţiune, începând cu a doua jumătate a anului 2015, a singurului Centru de cercetare biomoleculară aplicată bolilor infecţioase din centrul şi sud-estul Europei. Acesta va funcţiona în cadrul Institutului Naţional „Matei Balş“ din Bucureşti şi va fi prevăzut şi cu un departament de telemedicină, dotat la standarde europene.
Centrul va efectua cercetări genetice şi biomoleculare pentru investigarea, diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea evoluţiilor bolilor infecţioase şi va contribui la izolarea noilor virusuri care constituie, în prezent, alerte mondiale sesizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „Patologii pentru care pacienţii se plimbau prin «n» centre în momentul de faţă pot fi diagnosticate în câteva ore. Mai mult decât atât, un diagnostic corect odată pus, evident că şi terapia va fi pe măsură, ceea ce înseamnă o modalitate de acordare a terapiei în funcţie de pacient. De asemenea, tot acest centru va avea posibilitatea să aducă în discuţie noi agenţi patogeni care să poată fi coroboraţi cu o serie de boli care în momentul de faţă nu recunosc o cauză infecţioasă“, a declarat prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş“. Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. (Otilia Bălinişteanu)