Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Centru de îngrijiri paliative pediatrice în Bacău
În municipiul Bacău va fi construit primul centru de îngrijiri paliative pediatrice din România. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit marți, 22 martie, o slujbă spre binecuvântarea așezământului care se va ridica, având ca ocrotitoare pe Sfânta Mare Muceniță Fotinia.
Piatra de temelie a viitorului așezământ a fost pusă de Arhiepiscopul Romanului și Bacăului împreună cu reprezentanții Asociației „Lumina”, cea care a inițiat proiectul, precum și cu reprezentanți ai autorităților publice din Bacău. După slujba săvârșită pe locul viitorului centru, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe inițiatorii acestui proiect, arătând în același timp că și la Roman va fi amenajat un centru de îngrijiri pentru adulții bolnavi incurabil, care se află în fazele terminale ale bolii.
Complexul de îngrijiri paliative va avea, pe o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi, 14 saloane, 14 săli de baie adaptate, cabinete medicale, psihologice, de kinetoterapie, consiliere, bucătărie, sală de mese, sală de conferinţe, o capelă, dar şi terenuri de joacă amenajate în aer liber. Valoarea proiectului este de 1,8 milioane de euro, din care 1,2 milioane sunt asigurate de Fundaţia Velux din Danemarca, restul sumei fiind asigurat de Consiliul Judeţean Bacău.
Cele patru corpuri de clădire vor cuprinde spaţii pentru cabinete medicale, pentru desfăşurarea activităţilor specifice recreative pentru cei aproximativ 200 de copii pe care centrul îi va găzdui, spaţii de cazare pentru aceştia şi părinţii lor, o sală de servire a mesei.
Inițiativa acestui obiectiv ce constituie un eveniment în România aparține Asociației „Lumina”, alcătuită din oameni cu o trăire spirituală aparte, inimoși, cu dragoste față de semeni.
Asociația „Lumina” și-a început activitatea cu mai bine de 17 ani în urmă, în câteva localități din județul Bacău, respectiv Dofteana, Ungureni și Comănești, cu o serie de proiecte prin care să fie oferit suport medical, social, psihoemoțional, spiritual și religios persoanelor (adulți și copii) diagnosticate cu boli incurabile.