Cicoarea, plantă medicinală cunoscută şi sub denumirea de doruleţ, spoiş, scai voinicesc sau floarea-secetei, are efecte benefice în tratamentul acneei şi în diabetul zaharat.
Părţile aeriene ale plantei şi rădăcinile se folosesc în prepararea infuziilor şi tincturilor necesare în tratarea afecţiunilor hepatobiliare (dischinezie biliară, colecistopatie, angiocolite, mărirea cantităţii de bilă, hepatită cronică şi acută, icter, congestii hepatice), a bolilor de stomac (anorexie, constipaţii cronice, combaterea viermilor intestinali, crampe la stomac), a afecţiunilor renale (infecţii urinare, litiază renală) şi a bolilor cardiovasculare (hipertensiune arterială, arteroscleroză, reglarea regimului cardiac). De asemenea, preparatele naturiste din cicoare au efect în diabetul zaharat, prin curăţirea sângelui şi eliminarea unor substanţe toxice produse prin dezasimilaţie, dar şi în unele afecţiuni ale sistemului nervos (nervozitate, isterie, astenie, dureri de cap, nevralgii).
Cicoarea mai este cunoscută şi pentru proprietăţile ei terapeutice în bolile de piele, grăbind vindecarea rănilor, furunculoza, acneea, tăieturi, plăgile purulente, abcesele şi dermatozele.
Forme de utilizare în uz intern:
INFUZIE: din 1-2 linguriţe la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 2 ceaiuri călduţe pe zi pentru combaterea durerilor de stomac, boli de ficat, dureri reumatice, febră şi ca depurativ.
DECOCT: din 2 liguriţe de rădăcini uscate şi măcinate la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se bea călduţ, fracţionat în 3 reprize, înainte de mesele principale, pentru stimularea funcţiilor ficatului şi rinichilor şi pentru acţiunea laxativă în combaterea constipaţiei.
MACERAT: din 20 de grame de flori uscate şi mărunţite la 1 litru de vin alb; se lasă în sticlă închisă timp de 8-10 zile, se îndulceşte după gust şi se beau câte 1-2 păhărele pentru alinarea durerilor de cap şi de stomac.
SUC PROASPĂT DE FRUNZE: 30-50 de grame pe zi, pentru a combate bolile de piele la copii şi pentru curăţirea sângelui.