Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Cimbrul, un „medicament“ util în sezonul rece
Cunoscută sub denumirea de cimbru comun, cimbru francez sau cimbru de grădină, planta își are originea în Europa de Sud și Asia de Vest. De la cimbru se folosesc frunzele și vârfurile de înflorire. Administrat pe cale orală, ajută în afecțiuni respiratorii (bronșită, tuse convulsivă, dureri în gât), afecțiuni digestive (colici, stomac iritat, gastrită), în afecțiuni neurologice și ale pielii. De asemenea, este utilizat ca diuretic și ca stimulent al apetitului.
Cimbrul este o plantă condimentară, aromatică. Florile, frunzele și uleiul sunt folosite atât în medicina naturistă, cât și în cea alopată. Poate fi utilizat și în combinație cu alte plante medicinale. Uleiul de cimbru este folosit și în tratamentul afecțiunilor bucale sau în caz de răgușeală (laringită), amigdale inflamate (amigdalită), afecțiuni ale corzilor vocale și ale faringelui și respirație urât mirositoare.
De asemenea, se aplică pe scalp pentru a trata alopecia sau la urechi pentru tratarea unor afecțiuni. Este benefic și în lupta cu infecțiile bacteriene și fungice. Timolul, una dintre substanțele chimice din cimbru, este utilizat, asemenea produsului chimic clorhexidina, pentru prevenirea cariilor dentare.
Printre compușii puternici din cimbru, carvacrolul exercită un efect pozitiv asupra stării de spirit, crescând nivelul de dopamină și serotonină, neurotransmițătorii care reglează motivația, conducerea și starea de spirit generală. Consumul regulat sau difuzarea uleiului esențial într-un arzător de aromaterapie poate induce o stare de relaxare. Uleiul esențial de cimbru este bogat în numeroși compuși vegetali care ajută la întărirea nervilor și la combaterea depresiei și a sentimentelor de epuizare.
Tratamente pe bază de cimbru
- Ceai din plante de cimbru: se toarnă o cană de apă clocotită peste două linguri de plantă uscată și se infuzează timp de l0 minute. Se pot bea până la trei căni pe zi;
- Uleiul esențial de cimbru poate fi utilizat în baie sau vaporizat într-un arzător de ulei. Se poate adăuga la un ulei sau o cremă de masaj. Folosiți 6-8 picături pe baie și 10-18 picături la 30 ml ulei vegetal;
- Atașarea unui tampon care conține ulei de cimbru la zona gulerului cămășilor reduce agitația în cazul persoanelor cu demență avansată;
- Aplicarea pe scalp a uleiului de lavandă împreună cu uleiurile esențiale din cimbru, rozmarin și lemn de cedru stimulează creșterea părului.
Cimbrul nu are efecte adverse, atunci când este consumat în cantități alimentare normale și când este administrat pe cale orală, ca medicament, pentru perioade scurte. La unele persoane poate provoca nervozitate, dureri de cap, amețeli sau disconfort la nivel digestiv. Uleiul esențial de cimbru este mai sigur, din punctul de vedere al reacțiilor, aplicat pe piele, cu toate acestea, la unele persoane poate provoca iritații. În perioada sarcinii și a alăptării, cimbrul poate fi consumat în cantități foarte mici. Persoanele care sunt alergice la oregano sau la alte specii Lamiaceae ar putea fi, de asemenea, alergice și la cimbru.
Mai trebuie amintit faptul că cimbrul poate încetini coagularea sângelui. Când îl consumăm, riscul de sângerare poate crește, mai ales dacă este utilizat în cantități mari. Nu trebuie folosit cimbrul cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată. În afecțiuni precum cancerul de sân, cancerul uterin, cancerul ovarian, endometrioza sau fibroamele uterine, cimbrul poate acționa ca estrogenul din organism. Dacă aveți vreo afecțiune care s-ar putea agrava prin expunerea la estrogen, nu utilizați cimbru.
Este bine de reținut faptul că produsele naturale sunt sigure atâta timp cât dozajul este corect.
- Consumul de cimbru în mod regulat sau difuzarea uleiului esențial într-un arzător de aromoterapie poate induce o stare de relaxare;
- Cimbrul poate încetini coagularea sângelui;
- Administrat pe cale orală, ajută în caz de bronșită, tuse convulsivă, dureri în gât;
- Cimbrul este mult folosit în gastronomie, ca plantă aromatică.