Una dintre problemele cu care se pot confrunta viitoarele mame este diabetul gestațional, care dispare în mod normal după nașterea copilului, dar crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe
Compresele locale, cele mai cunoscute remedii de tratament la domiciliu
Compresa locală este un "medicament" care nu şi-a pierdut în prezent puterea, ci lumea a devenit prea grăbită, dorind ca efectul benefic să se simtă rapid, eventual înainte de a-l aplica, cu orice risc şi orice preţ. Reactivitatea normală a corpului omenesc este mult modificată faţă de cum era în urmă cu o sută de ani, încât nu numai manifestarea bolilor este aproape alta, dar şi efectul remediilor este amputat de ştiutele şi neştiutele stimulente sedative pe care omul modern le consumă.
În prezent, "oferta terapeutică" se adaptează cererii omului modern şi ocupat, căruia până şi a înghiţi o tabletă de trei ori pe zi este prea mult. Au apărut medicamente ce se iau o dată pe săptămână sau o dată pe lună, iar mai nou "seringi" minuscule, implantate sub piele şi care eliberează medicamentul la ore exacte şi în cantitatea pe care o cere organismul, eventual supravegheat şi controlat de calculator sau de telefonul mobil al doctorului, pentru a nu "deranja" şi "reţine" bolnavul. Aplicaţiile locale sunt de mici dimensiuni, nu presupun consum deosebit de materiale, au efect antispastic, antiinflamator, antialgic, hiperemiant, stimulativ, datorită proprietăţii lor termice şi mecanice. Ca o condiţie, ar trebui să ţinem însă cont de faptul că trebuie respectată reţeta şi să fie executate cu îndemânare. Compresele sunt cele mai simple aplicaţii de termoterapie, folosind bucăţi de pânză din bumbac, pătrate, cu latura de 0,5 cm, împăturite ca o batistă, ce se înmoaie în apă la diferite temperaturi şi, după ce sunt bine stoarse, se aplică pe diferite zone. Compresele reci au rol antiinflamator, de calmare a roşeţii, a durerilor locale, a colectării puroiului, de a preveni formarea hematoamelor. Pentru a se menţine temperatura scăzută se schimbă din 5 în 5 minute şi se ţin 20-60 de minute. Sunt mai blânde decât aplicaţia cu gheaţă şi mai bine tolerate. Sunt indicate în dureri de cap, febră, abcese dentare, flegmoane, contuzii articulare, rupturi musculare, hematoame, senzaţii de usturime a pielii, arsură, durere, constipaţie. Compresele calde folosesc apa caldă la 38-55 de grade, pentru o durată de 20-90 de minute, cu aceeaşi tehnică de aplicare, numai că trebuie acoperite cu un prosop uscat şi gros pentru menţinerea constantă a temperaturii. Au acţiune antispastică pe musculatura scheletică sau a organelor interne. Astfel, calmează şi durerea şi ameliorează circulaţia arterială. Sunt aplicaţii calde mai uşor suportate de organism decât băile cu apă. Sunt recomandate în crampe musculate la gambe, crampe abdominale, cistite, diaree rebelă, nevralgii intercostale, lombago de efort.