Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Conduita corectă privind alimentaţia de sărbători

Conduita corectă privind alimentaţia de sărbători

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 18 Decembrie 2014

După o perioadă de tranziţie spre anotimpul rece şi după o perioadă de post, medicii recomandă atenţie mărită în ceea ce priveşte conduita alimentară din perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când se înregistrează cele mai multe abuzuri, uneori cu urmări grave.

Primii vizaţi sunt pacienţii ce suferă de diabet, o boală cronică în care dieta are un rol covârşitor în buna gestionare a bolii. De aceea, medicii diabetologi recomandă moderaţie în consumul preparatelor de Crăciun, mai ales persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2. „Cum perioada sărbătorilor de iarnă se apropie cu paşi grăbiţi, sfătuim populaţia să nu abuzeze de alimentele bogate în calorii, grăsimi saturate (animale) sau zaharuri. În schimb, se recomandă o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte, nuci şi arahide care ajută atât la atingerea sau menţinerea unei greutăţi sănătoase, precum şi la prevenirea diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate acestuia“, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi şefa Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova, citată de Agerpres.

De altfel, adoptarea unei alimentaţii sănătoase în perioada sărbătorilor de iarnă este unul dintre obiectivele proiectului „Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă“, iniţiativă ce se desfăşoară în 11 centre de diabet din ţară şi se aliniază recomandărilor Federaţiei Internaţionale de Diabet legate de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului 2014.  Proiectul militează pentru alegerile sănătoase legate de alimentaţie ce trebuie să facă parte din viaţa cotidiană, îndeosebi în perioada sărbătorilor. „Ştim cu toţii că noi, românii, obişnuim să abuzăm în vacanţa de iarnă de preparatele din carne de porc, de dulciuri şi băuturi alcoolice. Mai ştim şi că în această perioadă se găteşte mult şi toată lumea se pregăteşte de zor pentru masa de Crăciun, deci tentaţiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să fim moderaţi când vine vorba de preparatele pe care le consumăm, pentru a evita tradiţionalele vizite la departamentele de urgenţă produse de excesele culinare“, a explicat preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Şi fitoterapeuţii recomandă prudenţă şi cumpătare după perioada de post, cu restricţii alimentare. „Mesele hipercalorice din zilele de Crăciun, care depăşesc adesea 4.000-5.000 de calorii, pot da complicaţii digestive, iar efectul benefic al Postului de refacere a organismului şi de autovindecare a unor maladii poate fi anulat şi înlocuit cu noi suferinţe, resimţite imediat, unele cu manifestări necruţătoare sau cu urmări de durată“, explică prof. univ. dr. Constantin Milică.

Drept care, fitoterapeutul recomandă utilizarea de condimente naturale mai precis, plantele aromatice autohtone, cum ar fi: chimion, coriandru, muştar, fenicul, cimbru, tarhon, mărar, pătrunjel, leuştean, anason, măghiran, hrean, ceapă, usturoi, mac, susan, boia de ardei iute sau dulce. În utilizarea aromelor naturale, din plantele existente în ţara noastră, se ţine seamă de posibilitatea înlocuirii cu succes a produselor exotice provenite din zone tropicale (piper negru, cuişoare, scorţişoară, dafin, ghimbir, nucşoară etc). De asemenea, se urmăreşte specificitatea condimentării pentru produsele din carne (fripturi, cârnaţi, mezeluri, afumături, chiftele, marinate), precum şi pentru borşuri, tocane, salate, fasole, brânzeturi, saleuri, sărăţele, băuturi alcoolice şi răcoritoare aromatizate, pentru a evita indigestia, balonările, durerile gastro-ulceroase şi abdominale, colitele acute şi crizele de ficat, pancreas şi vezică biliară.