Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Conferinţa „Zilele Medicamentului“ a reunit la Iaşi farmacologi din ţară şi din străinătate
Ieri, la Iaşi, au debutat lucrările celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Medicamentului, manifestare organizată de Asociaţia de Algeziologie din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi şi Societatea Română de Pediatrie şi care se va desfăşura în perioada: 19-21 mai. "Anul acesta tematica ştiinţifică este centrată pe farmacoterapia vârstelor extreme şi pe terapia durerii oncologice şi non-oncologice. De asemenea, vor fi prezentate ultimele noutăţi în domeniul farmacoterapiei şi algeziologiei", a declarat prof. univ. dr. Ostin Mungiu, preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România şi preşedintele conferinţei.
La manifestare participă specialişti în farmacologie şi algeziologie din Iaşi, Craiova, Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, precum şi din centre universitare importante din străinătate (Israel, Marea Britanie, Belgia, Austria şi Ungaria). Prima ediţie a Zilelor Medicamentului a avut loc în mai 1992, la iniţiativa cercetătorilor de la Laboratorul Central de testare a Medicamentului din cadrul UMF Iaşi. În cei 20 de ani de existenţă, conferinţa "Zilele Medicamentului" a contribuit la dezvoltarea segmentului de cercetare farmacologică prin: înfiinţarea Centrului de Studiu şi Terapie a Durerii (2001), înfiinţarea Asociaţiei de Algeziologie din România (2002), realizarea platformei de cercetări în domeniul durerii oncologice şi non-oncologice (2007), lansarea pe plan naţional a acţiunii "Coaliţia împotriva durerii" (2008), înfiinţarea Departamentului de Farmacologie Translaţională a Durerii, în cadrul Centrului de Cercetări Medicale al Fundaţiei "Gr. T. Popa" Iaşi (2010).