Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Congres Internațional al Studenților Mediciniști dedicat Anei Aslan
A devenit o tradiție ca fiecare ediție a Congresului Internațional al Studenților Mediciniști de la București să fie dedicată unora dintre cele mai importante personalități ale medicinei românești. Ediția de anul acesta, desfășurată în perioada 4-8 decembrie, a fost dedicată fondatoarei primului institut geriatric din România și din întreaga lume, Ana Aslan.
Prin tematica aleasă, organizatorii și-au propus ca evenimentul de la București să împrumute metaforic din puterea uneia dintre cele mai cunoscute personalități ale medicinei românești, care a învins prejudecățile vremurilor în care a trăit și s-a dedicat cu perseverență cercetării într-un domeniu de pionierat pentru acea perioadă, după cum au explicat aceștia.
Conferințele, workshopurile interactive și sesiunile de prezentări incluse în program au oferit perspectiva unei mai strânse colaborări între lumea medicală din România și cea internațională, încurajând, totodată, inovația pentru creșterea calității și eficienței actului medical. Cele mai apreciate lucrări prezentate cu acest prilej vor fi publicate într-o revistă medicală, recunoscută la nivel global.
De asemenea, participanții au avut ocazia să aplice teoria în practică, în cadrul celor 80 de workshopuri interactive, puse la dispoziție de către organizatori în colaborare cu medici din întreaga lume.
Ca noutate, ediția de anul acesta a congresului a introdus un concept revoluționar, denumit „Body Interact”, o aplicație digitală care permite simularea unor cazuri clinice reale pe un pacient virtual.
Evenimentul, organizat de Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, a reunit, anul acesta, circa 800 de participanți din peste 30 de țări.
În ton cu tema din acest an a congresului, dedicat medicului academician Ana Aslan, fondatoarea primului institut de gerontologie din România și din lume, organizatorii au pregătit și câteva surprize, între care prezentarea mai multor compoziții vizuale realizate de studenții mediciniști, având ca laitmotiv visul Anei Aslan de a descoperi secretul tinereții fără bătrânețe. Recunoașterea contribuției cercetării românești în domeniul geriatriei a venit atât prin popularitatea de care produsele Gerovital se bucură și astăzi, cât și prin încrederea pe care au avut-o în tratamentele dezvoltate de Ana Aslan personalități ale lumii precum Kirk Douglas, care tocmai a împlinit de curând 103 ani, Salvator Dali, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Charles de Gaulle sau J.F.K. Kennedy.
Institutul Naţional de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, situat în Otopeni, a fost înființat în 1952 și a devenit cunoscut la nivel mondial în mai puțin de un deceniu. În 1964, președintele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) l-a propus ca model de institut de geriatrie pentru țările dezvoltate. La ora actuală, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” este în plin proces de „reinventare”, cum spun managerii săi actuali, punând accent pe procesul îmbătrânirii, în paralel cu activitățile de asistență medicală geriatrică, cercetare și gerontologie socială, dezvoltate de institut de la fondarea sa.