Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Consilierea psihologică, sprijin în lupta cu cancerul
Un diagnostic de cancer este devastator pentru oricine, iar stresul emoțional instalat într-o astfel de situaţie poate vulnerabiliza mai mult pacientul în fața bolii. Diagnosticul în sine și perspectiva tratamentelor de lungă durată declanşează stări de anxietate, depresie, incertitudine, teamă şi uneori disperare. În ajutorul acestor bolnavi vin psihoterapeuţii specializaţi în oncologie.
În zilele noastre, cancerul nu mai este considerat o boală terminală, ci tinde să fie privit ca o afecţiune cronică, motiv pentru care și intervenția psihologului din zona oncologică are o abordare diferită față de cea din trecut: consilierea nu mai este centrată pe acceptare și resemnare în fața bolii, ci pe adaptarea la ea și la un nou stil de viață. Din păcate, doar 5 la sută dintre românii diagnosticați cu diferite forme de cancer beneficiază de sprijin psihologic profesionist. Teoretic, consilierea psiho-oncologică este gratuită în România. Oncologii își îndrumă pacienții către acest tip de servicii, însă sunt prea puţini psiho-oncologi raportat la numărul de pacienți, motiv pentru care nu toate centrele oncologice din țară pot asigura consilierea psihologică. Doar anul trecut, aproape 100 de mii de români au fost diagnosticați cu cancer, dar estimările medicilor sunt mai sumbre, în contextul pandemiei, când cel mai probabil numărul cazurilor noi de cancer a crescut, deoarece mulți oameni au evitat să meargă la medic, temându-se de riscul infectării cu noul coronavirus.
Principiul de bază în consilierea psiho-oncologică este aceea de a-i încuraja pe bolnavi să lupte cu boala. Pacienţii sunt încurajaţi şi de faptul că, în ultimii ani, s-au dezvoltat tehnici moderne, mult mai eficiente, de tratament. Un psiholog îl poate ajuta pe pacientul oncologic să-și păstreze pe cât posibil o atitudine optimistă și să conștientizeze că dezvoltarea medicinei poate contribui substanțial la succesul tratamentului terapeutic. În plus, în numeroase cazuri, voința de a trăi a fost asociată cu o ameliorare, uneori surprinzătoare chiar și pentru medici, în evoluția bolii. „Consilierea psihologică a pacienţilor oncologici este parte integrantă din conceptul de echipă de îngrijire multidisciplinară. (...) Respectul reciproc, încrederea oglindită în ambii poli ai relației și empatia psihologului reprezintă puntea spre definirea unei colaborări de succes. Propriile credințe ale pacienților legate de ideea de psihoterapie, atitudinea, sentimentele, regimul de viață și de alimentație au o contribuție majoră în etapa de tratament”, susţine psiho-oncologul Alina Moraru, care face o descriere amplă a importanţei consilierii psiho-oncologice pentru pacienţi pe site-ul psihooncologie.ro.
Evident, consilierea psihologică nu poate înlocui terapiile oncologice, însă este considerată un adjuvant important. Pacienții au, astfel, acces la tehnici de relaxare, chiar şi de reducere a durerii fizice, învață să se adapteze unui stil de viață mai sănătos, să-și reevalueze prioritățile și să se concentreze pe armonizarea relațiilor cu cei din jur. Se spune că organismul dispune de un anumit potențial de vindecare, pe care o atitudine pozitivă îl poate stimula într-o oarecare măsură. Bineînțeles, cu condiția ca boala să fi fost diagnosticată cât mai timpuriu. Desigur, speranța de viață depinde și de tipul de cancer.
Fundaţia britanică The Royal Marsden a elaborat un ghid al pacientului oncologic, intitulat „Adaptarea psihologică în condiţiile unei boli care afectează semnificativ calitatea vieţii”, tradus în limba română de psihologul Florina Pop. Acesta poate fi consultat inclusiv pe internet.