Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Consultări pentru elaborarea Legii Sănătăţii
Joi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întrunit cu cei ai Colegiului Medicilor din România (CMR), ai Colegiului Medicilor Dentişti din România, ai Colegiului Farmaciştilor din România, ai Colegiului Psihologilor din România şi Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România pentru a discuta pe marginea noului proiect de Lege a Sănătăţii.
Potrivit declaraţiilor secretarului de stat în MS, Vasile Cepoi, în cadrul discuţiilor au fost abordate principiile Legii Sănătăţii, respectiv principiul solidarităţii, subsidiarităţii, echităţii. Întâlnirea care a avut loc la Ministerul Sănătăţii a vizat, de asemenea, organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar şi revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor. "Am stabilit principiile pe care dorim să construim această lege şi participarea experţilor în comisiile de lucru pe domeniile în care noi avem expertiză. Am discutat despre modalităţile de construire a pachetului de bază la care vom da un punct de vedere. Trebuie să vedem cum vom construi pachetul de servicii de bază. Aceasta ţine şi de lege, dacă legea va decide să se contureze pe un proiect sută la sută public, nu mai sunt necesare discuţiile, la fel dacă se discută de un proiect sută la sută privat. Ca opinie strict personală, eu cred că un pachet de bază care trebuie să fie pe asigurarea universală trebuie să ţină cont de morbiditate, pe de o parte, şi în al doilea rând, de gradul de suportabilitate al cetăţenilor. Trebuie un echilibru, astfel încât orice cetăţean din România să poată să primească acele servicii medicale necesare pentru a-şi păstra starea de sănătate. Nu trebuie create inechităţi. În prezent, sistemul are mari inechităţi între mediul urban şi cel rural. Dacă ne referim la personalul calificat, în mediul rural avem 45% din populaţie, dar lucrează 11% din medicii din România, din care 90% sunt medici de familie", a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR. Un alt punct supus discuţiilor a fost acela al realizării unei structuri care să asigure un management al calităţii serviciilor medicale, care până în prezent nu se referea decât la spitale (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor). "Această structură este cea care a fost propusă şi în raportul prezidenţial, este vorba de ANCIS - Agenţia Naţională pentru Calitate şi Informaţie în Sănătate -, care urmează să se contureze cum va trebui să funcţioneze", a explicat Vasile Cepoi. Acesta a mai precizat că, în paralel cu dezbaterile, grupurile de lucru vor începe să lucreze şi, de asemenea, începe şi elaborarea capitolelor de lege. Consultările pe marginea noului proiect al Legii Sănătăţii vor dura până la sfârşitul lunii februarie, iar reprezentanţii ministerului de resort speră că o primă formă a proiectului de lege va fi supusă dezbaterii publice în maximum şase luni.