Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Consumaţi lactate şi peşte, dacă suferiţi de osteoporoză
Osteoporoza, o maladie cronică, ce afectează în special femeile de vârsta a treia, impune o alimentaţie care, chiar dacă nu poate să ducă la tratarea bolii, diminuează efectele sale devastatoare. De aceea, este bine să nu omiteţi din alimentaţie lactatele, peştele, precum şi alunele şi seminţele, alimente care asigură mineralizarea oaselor şi cantitatea de calciu necesară organismului în fiecare zi.
Osteoporoza este, din nefericire, o manifestare a bătrâneţii, la fel ca şi ridurile sau scăderea tonusului muscular, iar stimularea alimentară cu calciu nu poate contrabalansa efectul ireversibil. Totuşi, aportul insuficient de săruri minerale din alimente şi mai ales blocarea şi eliminarea rapidă a acestora din organism, ca urmare a consumului unor alimente nepotrivite, pot fi corectate şi supravegheate printr-o dietă corectă. Stofa proteică a oaselor şi mineralizarea cu săruri de calciu este asigurată de o alimentaţie bogată în lactate. Pentru un om normal, care are nevoie de 2.500 de calorii şi, deci, raţia zilnică de calciu, se recomandă: carne sau peşte - 200 g/zi, lapte - 500 ml/zi, pâine - 100 g/zi, unt - 40 g/zi, untdelemn - 30 g/zi, brânză - 100 g/zi, legume verzi - 200 g/zi, fructe - 200 g/zi. Un aport important de minerale provine din carnea de ton, migdale, alune, măsline, soia, fasole uscată, ceapă, varză albă. Se recomandă restricţie pentru alimentele care blochează şi elimină ionii de Ca, cum ar fi pâinea neagră, cafeaua, spanacul, măcrişul şi ciocolata. România se găseşte într-o zonă geoclimatică ce îi asigură o faună şi o vegetaţie alimentară foarte variată, de la cea marină, până la cea de pădure montană. De asemenea, cantitatea şi calitatea produselor alimentare a constituit unul dintre interesele UE în privinţa aderării României. Agricultura, ca ramură a producţiei alimentare şi în special cea ecologică, constituie o preocupare ştiinţifică a ţărilor civilizate. Transportul şi depozitarea produselor alimentare în mod corespunzător, pentru a nu se degrada sau polua cu toxice, este o mare responsabilitate. Prepararea alimentelor în bucătărie - gastrotehnica - nu mai poate fi lăsată la îndemâna oricărei bucătărese, iar aspectul atractiv al prezentării şi servirii alimentelor nu poate fi lăsat la latitudinea comercianţilor care, cu E-urile moderne, dau spre consum orice. În prezent, în România, doar 1/3 din populaţie este normal ponderală, 1/3 este subponderală şi 1/3 obeză, dar nu din lipsa alimentelor, ci prin lipsă de educaţie sanitară şi alimentară şi prin indiferenţă, toate acestea cu consecinţe grave şi vizibile în timp.