Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Consumul de alcool, asociat cu risc cardiovascular
Abuzul de alcool este un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În acest context, campania dedicată Zilei Naționale a Inimii urmărește conștientizarea, în rândul tinerilor, dar și al părinților, privind consecințele negative cauzate de abuzul de alcool, precum și realizarea unor coaliții locale împotriva consumului de alcool de către tineri. Potrivit statisticilor, în țara noastră se înregistrează un infarct miocardic acut la fiecare 30 de minute. Anual, 150.000 de decese sunt provocate de bolile cardiovasculare, din care 80% ar putea fi prevenite dacă bolnavii ar merge periodic la control. Fumatul, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat și obezitatea se numără printre factorii de risc care duc la infarct.
Infarctul miocardic acut reprezintă obstrucția totală a unei artere coronare prin formarea unui cheag de sânge, în cele mai multe cazuri la nivelul unei plăci ateromatoase (depunere de grăsimi şi calciu în peretele vascular). În momentul producerii infarctului, pacientul acuză durere toracică anterioară foarte intensă, cu caracter de apăsare sau arsură. Durerea are o durată prelungită de la douăzeci de minute până la câteva ore și nu cedează la analgezice obișnuite. În jumătate din cazuri, infarctul survine pe neașteptate, fără o cauză aparentă, fără factori precipitanți sau fenomene premergătoare. La o treime din cazuri poate apărea în condițiile unui efort fizic excesiv, iar la o cincime din cazuri stresul emoțional intens poate determina apariția infarctului.
Aproximativ o treime din pacienți dezvoltă infarct miocardic fără durere, în special pacienții diabetici. În aceste cazuri pot fi prezente doar celelalte semne însoțitoare, pe care pacientul le poate trece cu vederea sau interpreta în contextul altor afecțiuni. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,5 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, iar acest număr este în continuă creștere, potrivit datelor OMS. Din aceste decese, aproximativ 7,4 milioane au fost cauzate de boli coronariene, iar 6,7 milioane au fost provocate de accident vascular cerebral. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, OMS estimează că 23 de milioane de oameni vor muri anual din cauza afecțiunilor cardiovasculare.