Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Consumul de cafea şi sarcina

Consumul de cafea şi sarcina

Un articol de: Ecaterina Dalas - 19 Iulie 2008

▲ În general, toate gravidele ştiu că trebuie să evite consumul de cafea în timpul sarcinii ▲ Multe dintre ele nu mai suportă nici măcar mirosul, din cauza greţurilor din primul trimestru ▲

Cafeaua este un puternic stimulent al sistemului nervos central (SNC), prin componentul său principal activ - cofeina. Acesta se mai găseşte şi în ceai, ciocolată şi cola, de aceeea, atunci când contabilizăm consumul de cafea, trebuie să luăm în calcul şi aportul de cofeină din preparatele enumerate mai sus. Se consideră acceptabil un consum de până la 300 de miligrame de cofeină zilnic, aceasta însemnând, cu aproximaţie, trei ceşti de cafea pe zi. Studii clinice efectuate de diferiţi autori pe loturi mari de gravide au arătat că efectele negative asupra evoluţiei sarcinii şi asupra viitorului nou-născut apar la peste opt ceşti de cafea pe zi. Astfel, s-au constatat pierderi de sarcină în primul trimestru, decese fetale in utero şi întârzieri de creştere fetală, rezultând copii cu greutate mică la naştere.

Aceste complicaţii apar ca urmare a efectului vasoconstrictor al cafeinei, efect ce duce la scăderea fluxului sangvin către uter, placentă şi, în final, către făt, cu asfixie, suferinţă fetală cronică şi chiar moarte fetală.

Alte studii clinice, efectuate pe gravide a căror relatare a fost considerată de încredere, au stabilit că nu există risc pentru sarcină şi nici pentru bebeluş dacă mama consumă mai puţin de trei ceşti de cafea pe zi.

În ce priveşte consumul de cafea decofeinizată, se consideră, în principiu că este mai puţin toxic, existând unele studii în curs de desfăşurare în legătură cu efecte toxice metabolice determinate de alţi constituenţi decât cofeina. Totuşi, pentru marile consumatoare de cafea, este preferabil să se înlocuiască, pe durata sarcinii, cafeaua obişnuită cu cea decofeinizată, în special când s-au consumat deja cele trei ceşti acceptate.

În concluzie, preferabil este să evităm cafeaua în sarcină, dar, dacă există o obişnuinţă şi renunţarea completă nu este posibilă, este bine să limităm acest consum la una sau două ceşti sau să înlocuim cafeaua normală cu cea decofeinizată.