Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Consumul de măceșe stimulează asimilarea vitaminelor

Consumul de măceșe stimulează asimilarea vitaminelor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 11 Ian, 2021

Dacă într-un articol anterior vorbeam despre rolul măceșelor în tratarea virozelor respiratorii de sezon, astăzi vă prezint beneficiile pe care aceste fructe le au ca depozit de vitamine, dar și ca stimulent pentru organism în a asimila mai ușor vitamine și minerale și din alte surse.

Pulpa de măceșe nu are nici un fel de contraindicație, fiind printre cel mai bine tolerate remedii cunoscute. Singurele care pot cauza unele neplăceri sunt semințele. Perișorii de pe aceste semințe au un efect iritant foarte puternic asupra aparatului respirator și a celui digestiv, putând declanșa reacții alergice severe, cum ar fi prurit, catar respirator, disconfort gastrointestinal. De aceea, în cazul persoanelor alergice se recomandă evitarea contactului cu acești perișori.

Recomandări de consum pentru vitaminizarea organismului

În caz de avitaminoză, se fac tratamente de câte 60 de zile, timp în care se administrează câte șase lingurițe de pulbere de măceșe pe zi.

În cazul circulației periferice deficitare (în sezonul rece), se face o cură de 60 de zile cu pulbere, din care se ia câte o linguriță de trei ori pe zi.

În caz de gripă, se administrează câte șase lingurițe pe zi (mai multe studii arată că pacienții care iau pulbere de măceșe încă de la declanșarea acestor afecțiuni au un timp de vindecare mai scurt, organismul rezistă mai bine la accesele de febră, efectele secundare ale bolii, dureri de cap, dureri musculare, vertij, acestea fiind mult diminuate).

În caz de convalescenţă după boală, se ia cu 10 minute înaintea fiecărei mese câte o jumătate de pahar de infuzie de măceșe. Este un tratament care reface rapid capacitatea naturală de apărare și de efort a organismului, stimulează apetitul alimentar și îmbu­nă­tățește asimi­lația substanțelor nutritive.

În tratamentul cu antibiotic, în timpul administrării antibioticelor de sinteză și încă o perioadă de 10 zile după terminarea acestui tratament, este foarte utilă o cură cu infuzie combinată de măceșe. Se bea câte o jumătate de litru pe zi de infuzie, terapie care are ca efect îmbunătățirea imunității (mai ales când este serios afectată de curele repetate cu antibiotice) și refacerea florei intestinale.

Reţete

Decoct din sâmburi: într-un sfert de litru de apă se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, două linguri rase de semințe de măceșe (rezultate în urma cernerii pulberii), după care lichidul se filtrează cu multă atenție, asa încât să nu se strecoare și perișorii (cu efect foarte iritant asupra aparatelor respirator și digestiv) de pe sâmburii măce­șelor. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe într-un sfert de litru de apă, vreme de 10 minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obținându-se aproximativ jumătate de litru de decoct combinat, care se administrează pe parcursul zilei, în cure de maximum 14 zile, urmate de alte 14 zile de pauză.

Acest decoct poate fi utilizat în nefrite (se administrează dimi­neața, până la ora 12:00), câte o jumătate de litru pe zi, în cură de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză.

Sirop: Peste 250 g măceşe uscate se toarnă un litru şi jumătate de apă în clocot și se lasă la macerat 12 ore, apoi se filtrează și se adaugă 1/2 kg zahăr; se fierbe până ajunge la consistența siropului.

Acesta poate fi utilizat în:

  • Anemie la copii mici: se administrează câte trei-patru lingurițe de sirop pe zi, în cure de 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauză. Acest sirop, cu tot cu pulpă, este foarte bogat în vitamina C și în vitamine din complexul B, în fier și în magneziu.
  • Circulație periferică deficitară: la venirea sezonului rece se face o cură de 60 de zile cu sirop de măceșe, din care se iau câte trei-patru linguri pe zi.
Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   tratament