Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Consumul moderat de dulciuri înseamnă sănătate
Medicii atenţionează asupra consumului de zahăr, care trebuie să fie moderat, deoarece poate da dependenţă. Cantitatea de 10-15 grame de zahăr, în 100 de grame de produs, este considerată de medici o măsură periculoasă pentru sănătate, putând declanșa obezitatea.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că zahărul ar trebui să reprezinte doar 10% din aportul energetic, indiferent de vârstă. Acest procent ar fi echivalentul a 50 de grame de zahăr sau 12 lingurițe pe zi. Specialiştii susțin că organismul recunoaşte zahărul natural, regăsit în fructe şi legume, mai exact acea fructoză naturală pe care corpul ştie să o asimileze şi să o folosească. În schimb, zahărul rafinat şi extrarafinat din comerţ este transformat de organism în grăsime, care se depune mai apoi pe anumite ţesuturi.
„Dacă zahărul este rafinat sau extrarafinat, așa cum se foloseşte, mai nou, în alimentaţia publică, organismul nu ştie ce să facă cu el şi, prin nişte mecanisme, îl transformă în grăsime şi această grăsime se depune la nivelul ţesutului abdominal şi toracal şi apare acel tip de obezitate cu implicaţii majore asupra sănătăţii organismului. Apoi, încep să apară celelalte boli asociate, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, infecţii nenumărate. Zahărul ar fi denumit moartea albă, putând duce chiar și la apariţii neoplazice”, a explicat doctorul Oana Dumitrache în cadrul unei emisiuni la Radio TRINITAS.
Specialistul adaugă că zahărul poate da dependenţă şi ar trebui să fim atenţi la consumul lui. „Se spune că undeva la 10 până la 15 grame de zahăr pe suta de grame de produs este un lucru extrem de periculos şi un lucru care poate da dependenţă. Toată lumea are voie să consume dulce. Nu este permis în cazurile patologice, precum obezitatea, diabetul, însă chiar şi în anumite situaţii de acestea e necesar consumul de dulce, cum ar fi, de exemplu, în cazul bolnavilor de diabet, care fac hipoglicemii, fiindu-le amenințată viața, situație în care pacientului i se dă ceva dulce pentru a aduce glicemia aproape de normal. Altfel, însă, noi nu le recomandăm pacienților să mănânce dulciuri pentru că nu sunt deloc aducătoare de beneficii pentru organism”, a mai spus medicul. Potrivit acestuia, copiii nu simt nevoia acută de dulce, „copilul este aşa cum îl educi”. „Dacă părinţii nu consumă produse de patiserie şi nu se folosesc foarte multe dulciuri în casă, copilul nu este învăţat să le folosească şi atunci nu va fi dependent de dulciuri. Dar dacă copilului i se dă, de mic, sub formă de recompensă, dulciuri sau are dulciuri la discreţie, atunci, într-adevăr, va fi din ce în ce mai avid, ca orice om până la urmă care doreşte un lucru ce îi face plăcere. Să nu uităm că produsele dulci determină, la un moment dat, secreţia de serotonină, hormonul plăcerii”, a adăugat medicul.
În România, aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, 20% este supraponderală, iar numărul copiilor supraponderali este cu 18% mai mare, în ultimii 10 ani, după cum arată datele centralizate de Centrul de calcul şi statistică sanitară din cadrul Ministerului Sănătăţii. Un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, faţă de circa 16 kg cât este media europeană.
O problemă foarte mare este aceea că toate dulciurile conțin cantități exagerate de zahăr, de la produsele de patiserie până la așa-numitele „băuturi răcoritoare”. Întrucât producătorii sunt obligați să afișeze pe etichetă ingredientele în ordinea proporțiilor, aceștia au apelat la un alt truc, pentru ca zahărul să nu figureze primul pe etichetă, aceștia împart substanțele dulci, adăugând zahăr, glucoză, fructoză sau alte substanțe dulci, astfel că zahărul nu mai apare ca prim ingredient, chiar dacă însumate, substanțele dulci reprezintă proporția cea mai mare din produs. Este motivul pentru care specialiștii ne sfătuiesc să fim atenți mereu la ceea ce scrie pe etichetele produselor și să le evităm pe cele cu conținut ridicat de substanțe dulci.