Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Consumul ridicat de sare crește riscul de boli de inimă

Consumul ridicat de sare crește riscul de boli de inimă

Un articol de: Mariana Bahcevan - 25 Martie 2016

Un consum ridicat de sodiu mai mare de 2 grame/zi și un aport insuficient de potasiu contribuie la apariția hipertensiunii arteriale și la creșterea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Un om consumă, în medie, 9-12 grame pe zi de sare, adică de două ori peste nivelul maxim recomandat, subliniază OMS. Astfel, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă consumul de sare ar fi redus la nivelul recomandat. OMS mai precizează și că sursele alimentare cu un nivel de sare ridicat pot proveni din alimentele prelucrate, precum preparatele gata pregătite, carnea procesată cum ar fi baconul, șunca și salamul, brânza, gustările sărate și chiar tăițeii din supele instant. De asemenea, cantități mari de sare peste nivelul recomandat se mai găsesc și în pâine și produsele din cereale prelucrate. Sarea se mai regăsește și în bulion și sosul de soia, sosul de pește și multe alte alimente.