Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Conurile de pin, un remediu excelent în bolile respiratorii
Datorită conținutului de ulei eteric și de taninuri, pinul are proprietăți expectorante, antiinflamatoare, fluidizante ale secrețiilor bronșice, antiseptice, antibacteriene, tonifiante ale sistemului nervos, calmante, cicatrizante, dezinfectante.
Pinul crește, de obicei, deasupra munților stâncoși, în sol uscat și sărac, acid și nisipos. Arborele de pin poate crește până la dimensiuni gigantice, iar circumferința sa este impresionantă. În funcție de soi, poate crește până la 150 de metri. „Pin” este numele generic, comun pentru toţi arborii care aparțin genului „Pinus”. Există cel puțin 111 specii diferite din acest gen. Pinul este un copac mistic, venerat în multe civilizații din trecut, datorită duratei sale de viață lungă.
Conurile de pin fac parte din categoria ingredientelor naturale cu o serie de beneficii pentru sănătate. Utilizarea lor în scop medical este frecventă și astăzi. Este de remarcat mai ales extractul din conuri de pin, un bun remediu pentru stimularea sistemului imunitar.
Preparatele pe bază de conuri de pin intervin benefic în inflamații și infecții ale căilor respiratorii, în boli pulmonare cronice, în tuse, bronșite acute, astm bronșic, congestie pulmonară, pneumonie, gripă, guturai, răgușeală, faringită, traheită, amigdalită, sinuzită. De asemenea, sunt utilizate cu rezultate bune în infecții renale, nefrită, litiază renală, insuficiență renală, nervozitate, insomnii, nevralgii, poliartroze, tulburări circulatorii și de metabolism, dermatoze, răni, eczeme.
Extractul de con de pin conține substanțe fitochimice bioactive care stimulează răspunsul imun celular și crește producția de anticorpi. Valorificate ca extract hidroalcoolic, conurile de pin inhibă: apariția gripei, virusul herpes simplex, activitatea tumorilor. Extractul hidroalcoolic din conuri de pin este benefic și pentru piele, ca un ingredient anti-îmbătrânire, care ajută la diminuarea ridurilor.
Dulceața din conuri verzi de pin a fost folosită de secole pentru tratarea bronșitei, tusei, astmului, bolilor respiratorii, tuberculozei, artritei și cancerului. Reumatismul și rănile care sunt rebele se pot trata cu extractul de pin din ace, iar inflamațiile obișnuite și inflamațiile pulmonare cu ajutorul inhalațiilor obișnuite din conuri și ace, la care se pot adăuga câteva picături de ulei esențial de pin.
Relaxarea într-o cadă cu extracte de pin este benefică în tratarea bolilor neurologice: depresii, anxietate, tulburări nevralgice și a reumatismului. Pentru a vă bucura în cel mai potrivit mod de beneficiile pinului, alegeți lăstarii tineri proaspeți și adăugați-i în apa fierbinte. De asemenea, dacă aveți șansa să mergeți la o plimbare într-o pădure groasă de pini, inspirați aerul încărcat, asemănător camforului; este un medicament prețios pentru afecțiunile pulmonare.
Tulpinile tinere de pini, în special cele mai fragede, sunt foarte apreciate în salatele mixte. Adunați-le din vârful ramurilor, chiar din locul în care acele nu au crescut încă. Odată recoltate, uscați tulpinile tinere pe o cârpă, departe de umiditate și lumină. După ce se usucă, pot fi păstrate într-o pungă de hârtie, cutie de carton sau borcan de sticlă.
Pentru apa de baie, înmuiați 500 de grame de lăstari tineri de pin în apă. Puteți, de asemenea, să pregătiți o infuzie concentrată și să o adăugați în apa de baie. După baie, este recomandat să vă așezați și să vă relaxați aproximativ 30 de minute, până la o oră. Apoi vă puteți relua activitățile zilnice.
Întotdeauna este recomandat să consultați un specialist sau să vă adresați unui medic, înainte de a opta pentru un tratament pe bază de plante, așa cum sunt și cele cu preparate din pin.