Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Copii operaţi pe cord deschis de medici americani şi români
Opt copii au primit o nouă şansă de a avea o viaţă normală după ce inimile lor au fost operate de o echipă mixtă de medici români şi americani. Operaţiile s-au realizat în noua Secţie de chirurgie cardiacă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, inaugurată la sfârşitul verii. Cel mai mic pacient are doar unsprezece luni, iar cel mai mare şaisprezece ani. Celui mai mic, chirurgul cardiovascular a trebuit să închidă un canal arterial pentru ca inima bebeluşului să funcţioneze în ritm normal. „Este important ca românii să aibă grijă de români şi este minunat să vezi că aceşti copii se ridică pe picioare şi se recuperează datorită medicilor şi asistentelor din România”, a spus Rob Raylman, chirurg din America.
Miruna, un alt copil operat, are treisprezece ani şi abia acum a fost diagnosticată cu un defect septal atrial. Ea s-a născut cu o gaură în inimă, dar cum niciodată nu au fost făcute analize amănunţite, nimeni nu a ştiut de această afecţiune. „Inima se mărea şi putea fi un om bolnav toată viaţa. Acum e bine, la început i-a fost frică, s-a dat curajoasă, dar când a ajuns în sala de operaţii s-a gândit la mai multe”, a spus mama fetei pentru presă. Profesorii americani spun că au fost impresionaţi de colegii români. „Visul nostru este ca medicii, chirurgii şi asistenţii din România să poată face o intervenţie chirurgicală cardiacă completă. Motivul pentru care suntem aici este să le dăm startul, să îi ajutăm cât putem de mult, să îi învăţăm”, a spus doctorul Harm Velvis, cardiolog din SUA. În timp ce medicii americani au promis că se vor întoarce anul viitor, mai exact în ianuarie, pentru a opera alţi copii, luna viitoare, medici specialişti din Israel vin să coordoneze alte intervenţii.
Managerul de la „Grigore Alexandrescu”, Dan Enescu, speră ca echipa spitalului să fie pregătită să salveze inimi de copii fără ajutor din străinătate. Din păcate, în România, peste 1.000 de copii sunt diagnosticaţi în fiecare an cu probleme cardiace. Doar 300 dintre ei sunt operaţi, pentru că nu avem suficienţi medici pregătiţi şi nici spitale dotate cu aparatură necesară.