Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Copiii în perioada Omicron a pandemiei de COVID-19
La copiii foarte mici, putem să ne păcălim în privința simptomelor în eventualitatea unei infectări cu tulpina Omicron a noului coronavirus, deoarece aceasta poate să debuteze ca o gastroenterită acută, atenţionează medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC). Cei mai mulți dintre sugarii consultați în această unitate sanitară au venit cu febră și vărsături, nu cu manifestări respiratorii.
Secția din cadrul INSMC în care sunt îngrijiți copiii infectați este plină, mai exact un etaj întreg de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen sau de rehidratare orală mai susținută. Medicii spun că este foarte importantă vârsta copilului și starea lui dinainte de a face COVID-19. Dacă vorbim despre un copil de vârstă școlară, care înainte de infectare nu avea alte probleme de sănătate, nu ar fi motive de îngrijorare, spune medicul Mihai Craiu. Temerile sunt însă mai mari în cazul copiilor de vârstă mai mică, pentru că aceștia sunt în general cei care ajung la spitalizare.
În cadrul unei dezbateri organizate de „Salvați copiii”, medicul pediatru a prezentat un grafic al infectărilor din Statele Unite care arată că în era Omicron a pandemiei de COVID-19 numărul pacienților pediatrici a crescut foarte mult, ceea ce ar însemna că și în cazul României trebuie să ne așteptăm la o evoluție similară.
El spune că, în SUA, unde se știe că raportările sunt riguroase, dintre cei diagnosticați recent, aproape un milion de cazuri noi de copii infectaţi s-au înregistrat în ultimele două săptămâni, ceea ce înseamnă că, acolo unde școlile funcționează fără testare și fără respectarea normelor, e posibil să vedem și la noi o creștere semnificativă.
Peste tot în lume, între 0,5 și 3 la sută dintre copiii testați pozitiv ajung să fie spitalizați, iar ponderea lor a crescut de când circulă varianta Omicron, pentru că sunt mai mulți copii diagnosticați față de valurile pandemice precedente. Problema nu este severitatea bolii în valul pandemic actual, în care Omicron a devenit varianta dominantă, ca efect al contagiozității sale foarte ridicate, ci ceea ce va fi mai greu pentru medicii pediatri o să se întâmple peste o lună. Vom vedea mai târziu, când o să apară sindroamele de inflamație multisistemică, subliniază dr. Mihai Craiu.
Chiar dacă boala în sine a avut o evoluție ușoară, trebuie să fim atenți și în cazul copiilor la problemele cu care rămân post-COVID. Simptomele COVID-19 pot persista la unii copii până la 12 săptămâni după infectare, iar după boală se pot confrunta cu aceleași probleme ca și adulții, adică lipsa atenției, stări de confuzie, senzația de slăbiciune și, din păcate, chiar disfuncții cardiace în cazul unora.
Cel mai bine ar fi, desigur, să nu ne îmbolnăvim și să facem tot ceea ce ține de noi pentru a ne proteja pe noi și pe copii, este de părere acelaşi medic. Pentru a nu-i expune pe copii riscului de a se infecta, părinții ar trebui să evite locurile aglomerate și să respecte normele de igienă recomandate de către specialiști. Copiii mai mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă din diverse restaurante de tip fast-food.
Ca alternativă pentru a petrece timpul liber cu cei mici, părinții ar trebui să aleagă drumețiile, să meargă cu bicicleta sau să facă mișcare. Este important, de asemenea, ca și adulții să se testeze chiar de la primele semne de boală și să se izoleze dacă sunt confirmați cu SARS-CoV-2, pentru a nu transmite virusul și copiilor cu care intră în contact. Doctorul Mihai Craiu îi mai sfătuiește pe părinți să se adreseze întâi medicului de familie, care cunoaște istoricul medical al copilului, pentru că formele cele mai ușoare pot fi cu siguranță tratate și acasă, la copilul școlar și preșcolarul mare, însă nu și în cazul sugarilor. (I. M.)