Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Copiii şi alimentaţia sănătoasă
Un regim alimentar hrănitor şi echilibrat este vital pentru menţinerea sănătăţii organismului atât în copilărie, cât şi la maturitate. Este important să îi ajutăm pe copii să îşi formeze deprinderi alimentare sănătoase cât mai devreme posibil.
Din păcate, în ultima vreme, încercarea părinţior de a le dezvolta copiilor obiceiuri culinare sănătoase a devenit o misiune dificilă. Zecile de reclame ce promovează alimente nocive în ambalaje strălucitoare nu fac decât să îngreuneze strădania părintelui de a-şi încuraja copilul să consume hrană proaspătă, naturală şi sănătoasă. Întrucât copiii reprezintă o ţintă importantă pentru campaniile de marketing ale principalelor branduri de fast-food, vigilenţa părinţilor în a-şi ţine copiii departe de o astfel de alimentaţie dăunătoare trebuie îmbinată, la rândul ei, cu multă creativitate şi perseverenţă. De aceea, vă propunem în continuare câteva sfaturi care v-ar putea ajuta să creaţi un fast-food sănătos chiar la dumneavoastră acasă. Mic dejunuri energizante şi proaspete Sucul proaspăt de fructe este o modalitate excelentă de a spori consumul de fructe al copilului şi de a-i oferi un aport de vitamine ideal pentru a fi plin de energie întreaga zi. Cu un storcător de fructe puteţi prepara în câteva minute un savuros suc proaspăt de mere, morcovi, portocale şi mango. Un castron cu cereale integrale şi lapte este o sursă bună de calciu, vitamina B şi fibre. Recomandabil ar fi să evitaţi cerealele speciale pentru copii, deoarece acestea sunt adesea încărcate de zahăr şi sare. Este de preferat să folosiţi cereale simple deasupra cărora să presăraţi câteva cubuleţe de fructe proaspete. Pentru a obţine un milkshake delicios, plin de calciu şi vitamine, amestecaţi în blender iaurt, lapte, fructe de pădure şi banane. Acordaţi atenţie mesei de la grădiniţă sau de la şcoală Aflaţi ce fel de mâncare are la dispoziţie copilul dumneavoastră la grădiniţă sau la şcoală şi luaţi legătura cu cei responsabili, dacă aceasta nu vi se pare adecvată. Dacă îi daţi mâncare la pachet, evitaţi alimentele procesate şi băuturile gazoase. Încercaţi să includeţi fructe. Gustări rapide şi revigorante Copiii îşi utilizează rezervele de glucoză mai repede decât adulţii. Dacă în trecut erau descurajate gustările între mese, nutriţioniştii de astăzi admit că, în cazul copiilor, mesele mici şi dese sunt cele mai sănătoase. Important este să fie evitate gustările sau băuturile zaharoase, în favoarea celor hrănitoare care eliberează energia în mod uniform de-a lungul întregii zile. Batoanele de cereale sau cele cu fructe şi seminţe sunt mult mai sănătoase decât biscuiţii cu ciocolată şi gustările procesate. Fructele uscate, fulgii de ovăz, nucile şi seminţele furnizează o combinaţie hrănitoare de vitamine, minerale şi acizi graşi esenţiali. Amestecaţi iaurt cu mango, căpşuni sau piersici pasate, turnaţi în forme şi congelaţi. O gustare pe bază de glucide - de pildă, o felie de pâine prăjită - luată cu aproximativ o oră înainte de culcare îl va ajuta pe copil să se liniştească şi să nu i se mai facă foame în timpul nopţii.