Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Corneea biosintetică, un procedeu de recuperare parţială a vederii
Un studiu desfăşurat timp de doi ani în Suedia arată că, în cazul unor pacienţi cu deficienţe vizuale, vederea poate fi recuperată parţial cu ajutorul corneelor biosintetice, implantate pe cale chirurgicală.
Studiul, efectuat pe un eşantion alcătuit din zece pacienţi, a demonstrat că implantarea acestui tip de cornee, fabricată din colagen uman, a contribuit la regenerarea şi repararea ţesuturilor oculare vătămate. La doi ani după ce au fost implantate, aceste cornee erau în continuare funcţionale în totalitate şi au contribuit la regenerarea, la nivelul implantului, a celulelor din corneea pacienţilor, dar şi a nervilor secţionaţi în timpul intervenţiei, iar reflexul de clipire al ochiului şi filmul lacrimal au fost restaurate. Acuitatea vizuală s-a îmbunătăţit în cazul a şase pacienţi, a rămas neschimbată în cazul a doi pacienţi şi a scăzut în cazul celorlalţi doi pacienţi. Nici unul dintre voluntari nu a suferit o reacţie de respingere şi nici nu a avut nevoie de terapie imunosupresoare, o practică frecventă în cazul pacienţilor care au beneficiat de un transplant de organe. Cei zece voluntari sufereau de keratocon în stare avansată, o deformaţie conică a centrului corneei care se agravează în ritm lent.