Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Coronavirus: Noile tulpini, mai contagioase şi mai rezistente
Apariția tot mai multor tulpini ale coronavirusului, engleză, sud-africană, braziliană și acum indiană, ridică semne de întrebare dacă și când omenirea va reuși să pună capăt pandemiei. Speranța stă în vaccinuri, deşi nu se cunoaşte exact eficienţa lor împotriva noilor mutații, ci doar că oferă un anumit grad de protecție. La nivel mondial, doar 1% din persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit de COVID-19, iar riscul acestora de a face o formă gravă a bolii este extrem de mic.
La nivel mondial, trei dintre mutațiile noului coronavirus sunt considerate, în prezent, cele mai periculoase: cea identificată prima oară în Marea Britanie, cea din Africa de Sud şi cea din Japonia, ultima fiind depistată la câteva persoane care fuseseră în Brazilia, motiv pentru care această tulpină este numită deseori braziliană. Potrivit datelor centralizate de Organizația Mondială a Sănătății, tulpina britanică era semnalată în 139 de țări, cea sud-africană în 87, iar cea braziliană în 54 de state. Cele trei tulpini menționate au un nivel mare de contagiozitate și/sau virulență, făcând pandemia și mai greu de oprit.
Numărul noilor tulpinilor aflate în circulație diferă de la țară la țară. De exemplu, în Statele Unite sunt confirmate cinci variante ale noului coronavirus: cea britanică, sud-africană, braziliană, plus alte două semnalate inițial în California.
La nivel mondial, pe lângă cele trei tulpini considerate cele mai periculoase, există și altele potențial problematice, aflate în atenția experților în sănătate. În această a doua categorie sunt incluse, la acest moment, șapte variante, față de numai trei la sfârșitul lunii martie. Între acestea se numără și tulpina semnalată inițial în India, care se confruntă cu o agravare a situației sanitare. Există însă multe alte mutații în circulație în întreaga lume. În săptămânile și lunile următoare vom vedea dacă unele dintre acestea vor fi sau nu mai contagioase, scrie cotidianul francez Le Point, care citează France Presse.
Specialiştii susţin că apariția mutațiilor nu este ceva neobișnuit, fiind un proces prin care orice virus, inclusiv noul coronavirus, se adaptează pentru a putea supraviețui. Doar că unele devin periculoase şi faptul acesta depinde de tipul de mutaţie. Tulpinile britanică, sud-africană și braziliană au în comun un tip de mutație căreia experții i-au dat numărul de cod N501Y, care se pare că ajută virusul să se răspândească mai ușor. Variantele sud-africană și braziliană au în comun mutația E484K, despre care se crede că poate să scadă imunitatea dobândită de organism în urma unor infecții anterioare sau prin vaccinare, adică există riscul de reinfectare. Acestea sunt însă doar observații bazate pe date statistice privind răspândirea îmbolnăvirilor și nu sunt confirmate încă pe baze științifice, după cum precizează aceeaşi sursă citată mai sus.
Întrebarea care ne preocupă pe toți este dacă vaccinurile anti-COVID-19 pe care le avem acum la dispoziție ne protejează și împotriva numeroaselor variante noi ale coronavirusului. Potrivit mai multor studii și observațiilor referitoare la incidența infectărilor după vaccinare, vaccinurile se dovedesc eficiente împotriva tulpinii britanice. În schimb, studiile in vitro arată că eficiența vaccinurilor este ceva mai mică împotriva variantelor sud-africană și braziliană, din cauza, se pare, a mutației E484K. Acum, provoacă temeri similare mutația din India. Un studiu preliminar privind un ser anti-COVID-19 produs chiar în India a demonstrat că numărul de anticorpi produși în urma vaccinării este, într-adevăr, ceva mai scăzut în cazul tulpinii indiene. Totuși, statisticile arată în cazul tuturor vaccinurilor că ele, chiar dacă nu sunt sută la sută eficiente, asigură un anumit grad de protecție și ne feresc de formele grave ale bolii. (I. M.)