Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Creierul, vigilent și în somn
Se ştie că un somn bun depinde și de condițiile în care dormim. Deși am putea crede că în timpul somnului creierul se „odihnește”, el continuă totuşi să monitorizeze ceea ce se întâmplă în jur, oscilând între nevoia de repaus și cea de a rămâne vigilent în cazul unor potențiale pericole. Un exemplu în acest sens este reacția creierului în somn la auzul unor voci necunoscute, diferită de cea pe care o are la auzul unei voci familiare, este concluzia unui studiu recent, publicat în revista de neurologie „JNeurosci”.
Cercetătorii de la Universitatea din Salzburg, Austria, au măsurat activitatea cerebrală în timpul somnului la pacienți de vârstă adultă. Astfel, la auzul unei voci necunoscute s-au observat valori diferite ale nivelului de unde electrice Complex-K produse la nivelul creierului, cele care asigură continuitatea somnului. Cu alte cuvinte, prezența undelor de tip Complex-K permite creierului să funcționeze într-un „regim de santinelă”, în care se și odihnește, dar își păstrează și capacitatea de a reacționa la stimuli pe care îi percepe drept potențiale pericole.
Formarea acestor unde, spun autorii studiului, ar fi stimulată la auzul vocilor familiare, dar creierul se poate obișnui în somn și cu voci pe care nu le cunoaște, dacă le aude de mai multe ori în perioada de somn. În opinia cercetătorilor austrieci, acest lucru demonstrează capacitatea creierului de a „învăța” anumite lucruri noi chiar și în timpul somnului. (I. M.)