Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Cresc cazurile de rujeolă
Numărul îmbolnăvirilor de rujeolă continuă să crească în mai multe zone din țară în ciuda măsurilor de limitare a extinderii epidemiei luate de Ministerul Sănătății (MS) încă din luna decembrie (coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni, recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nici o doză de vaccin și a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR, conform Calendarului Naţional de Vaccinare).
Potrivit datelor oficiale, la jumătatea lunii decembrie, numărul de îmbolnăviri era de 1.725 de cazuri şi existau 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub vârsta de un an. Conform informațiilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile au fost confirmate cazuri de rujeolă în 32 de judeţe, cele mai multe înregistrându-se în Arad, Mureş şi Timiş.
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara susţin că valul de îmbolnăviri cu rujeolă ar putea creşte, întrucât în luna decembrie au fost internaţi 124 de copii cu această boală, iar în primele trei zile ale noului an au fost internaţi deja 30 de pacienţi, cel mai mic având şase săptămâni.
„În anul 2016 am avut 364 de internări cu diagnosticul de rujeolă, dintre care în luna decembrie au fost 124 de cazuri. La ora actuală avem 30 de pacienţi internaţi cu suspiciune de rujeolă, sunt cazuri noi, internate în anul nou. Au crescut mult în luna decembrie. Încă nu ştim care va fi evoluţia, trendul este ridicat”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
Medicii infecționiști atrag atenția că limitarea epidemiei de rujeolă nu se poate face decât cu ajutorul părinților, care trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care o au în a-și proteja copii, prin vaccinare, împotriva acestei boli.
Conform informărilor MS, la nivel național au fost distribuite 300 de mii de doze de vaccin ROR.